Tum Hedefler Sil Bastan Yenileniyor.

08.09.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :


Ekonomi yonetimi,IMF Turkiye Masasi Sefi Carlo Cottarelli ve ekibinin Ankara ziyareti oncesinde, tum gostergeleri masaya yatirdi. Buyume, enflasyon, dis ticaret ve butce acigi rakamlari tumuyle revize ediliyor. Gorusmelerin seyrini, 10 Eylul`e kadar tamamlanmasi beklenen Dunya Bankasi Deprem Hasar Tespit Raporu belirleyecek.
Rakamlar nerden nereye?
Buyume: Ekonomik gostergelerin revize calismalarina once buyume rakamlarindan baslandi. Yilin ilk 3 ayinda yuzde 8.4, ikinci 3 ayinda yuzde 3.4 oraninda kuculme yasanmasinin ardindan, yilbasinda planlanan yuzde 3`luk buyume tamamen rafa kaldirildi. Deprem felaketinin yolactigi uretim kayiplarina ragmen insaat ve gida sektorlerinde belkenen canlanma paralel olarak ekonomik buyumenin yuzde 0.5 civarinda gerckelesebilecegi tahmin edildi. En iyimser senaryolarda buyume yuzde 1.8, kotumser senaryolarda ise -1 olarak goruldu.
Enflasyon: 1999 yili sonunda yuzde 35`e indirilmesi beklenen, ancak daha sonra yuzde 50 sinirina yukseltilen toptan esya fiyatlari artisinin, yuzde 54-56 civarinda gerckelesecegi tahmin edildi. IMF ile Temmuz ayinda yapilan gorusmelerde, tuketici fiyatlarindaki artis ise yuzde 58 olarak revize edildi. Deprem sonras ibazi sektorlerde gozlenen talep artisinin eksik kapasite kullanilarak karsilanacagi ve enflasyonist baskisinin yuksek olmayacagi belirtildi. Fiyatlar genel seviyesini etkileyecek temel unsurun akaryakit ve elektrik zamlarindan gelecegi kesinlesti.
Dis Ticaret: Ithalatin genel daralma egiliminin devam edecegi ve 1998 yilindaki 45.9 milyar dolarlik seviyeden 42 milyar dolara gerileyecegi hesaplandi. IHracattaki gerileme egiliminin ise son aylarda durdugu gzolendi. 1998 yilindaki 27 milyar dolarlik ihracat hacminin korunmasi hedeflendi. Ancak, ihracatin 25.5-26 milyar dolara kadar gerileyebilecegi de tahmin edildi.
Butce dengeleri: Vergi gelirleri de olumsuz etkilendi. 14.2 katrilyon liraya indirilen vergi gelirlerinde deprem kayiplari yuzunden ancak hedeflere ulasilabilecek. Hedefe ulasmak icin onumuzdeki aylarda akaryakit fiyatlarinin yuzde 10`dan az olmamak uzere artmasi bekleniyor. Deprem icin odenek talebinin artmasi, ozellestirme gelirlerinin aksamasi yuzunden 9.3 katrilyonluk baslangic acigi 9.8-10 katrilyon sinirina kadar yukselebilecek. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi