Trump imzaladı! ABD ortaklıktan ayrıldı

24.01.2017 - 11:46 | Son Güncelleme :

ABD Başkan Trump, ABD'yi Trans Pasifik ticaret anlaşmasından çıkardı.

https://i.bigpara.com/i/55big/10122015_trump_650.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Trans Pasifik ticaret anlaşmasından (TPP) resmen çıkardı. Böylece Çin bölgedeki etkisini artırırken, ABD Asyalı müttefiklerinden uzaklaşmış oluyor. Seçim kampanyasında verdiği sözü yerine getiren Trump, ABD'yi 2015 yılında yapılan 12 üyeli TPP anlaşmasından çıkaran başkanlık kararnamesini dün imzaladı.

ABD içindeki imalat sektörünü güçlendirmek isteyen Trump, ülkelerle teker teker, ve ABD'ye 30 gün içinde iptal hakkı verecek yeni anlaşmalar yapacağını söylemişti.

Haberin Devamı

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Trump Beyaz Saray'da sendika liderleriyle dün yaptığı toplantıda, "herkesi ve bütün şirketleri ülkeden dışarı götürmüş olan bu gülünç ticaret anlaşmasına son vereceğiz" dedi.

Amerikan iş dünyasının önemle desteklediği TPP anlaşması Demokrat Partili önceki başkan Barack Obama tarafından müzakere edilmiş ancak Kongre'de onay aşamasına gelmemişti.

Obama, Çin'in dahil edilmediği TPP anlaşmasını Çin'den önce davranarak Asya ticaretinin kurallarını belirleyecek biçimde hazırlatmış ve Asya odaklı politikası gereği ABD'nin bu bölgedeki ekonomik liderliğini güçlendirmek istemişti.

Trump'ın ticaret konusundaki duruşu ve TPP'ye karşı çıkması Japonya ve diğer Asya-Pasifik ülkelerinde kaygı yaratmıştı.

Haberin Devamı

Washington'daki Center for the National Interest adlı düşünce kuruluşunun başkanı Harry Kazianis, "Trump'ın Asya'daki müttefiklerine güven vermek için başka yollar bulması gerekecek" dedi..

"Bunun için çok sayıda ikili anlaşmalar gerekebilir. Japonya, Tayvan ve Vietnam'a öncelikle yaklaşım yapılmalı çünkü bu ülkeler Başkan Trump'ın kuracağı yeni Asya stratejisi için büyük önem taşıyacak ülkeler" dedi.

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) hükümlerini de yeniden düzenlemek isteyen Trump, NAFTA'daki ortakları Kanada ve Meksika'nın liderleriyle bu süreci görüşmek üzere bir araya geleceğini söyledi.

 

Hisse Başarıyla eklendi