Trink paraya dur

03.07.2003 - 09:31 | Son Güncelleme :


Beş milyar lirayı aşan bütün alım satımlarda ödeme banka sisteminden geçecek. Kimse cebinden trink para çıkarıp büyük ödemeleri yapamayacak. Uygulama 1 Ağustos`ta yürürlüğe girecek

Kayıt dışına savaşta en önemli adım önümüzdeki bir ay içinde atılacak. Maliye Bakanlığı`nın hazırladığı tebliğ yayımlanıp yürürlüğe girdikten sonra, 5 milyar lirayı aşan bütün alım satımlarda kimse cebinden trink para çıkarıp ödeme yapamayacak. Bu miktarı aşan bütün ödemeler, banka sisteminden geçecek ve kayda girecek. Böylece, vergi kimlik numarasının uygulamaya girişi ve yaygınlaştırılması ile başlayan kayıt dışına karşı cendere operasyonunda en vurucu adım atılmış olacak.

Uymayana ceza gelecek

ANKA`nın haberine göre, Maliye Bakanlığı 5 milyar lira ve üzerindeki ödemelerin bankalar aracılığıyla yapılmasına ilişkin uygulamanın tebliğini hazırladı. Uygulama 1 Ağustos`tan itibaren başlayacak. Vergi mükellefleri ile tüketiciler 5 milyar lirayı aşan ödemelerini mutlaka banka ya da özel finans kurumları aracılığıyla gerçekleştirecekler. Bu zorunluluğa uymayanlara özel usulsüzlük cezası verilecek. Böylece, ticari işlemler ve finansal hareketleri adım adım izlenebilecek, vergiyi doğuran tüm işlemler mali kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit edilebilecek.

Hangi işlemlerde geçerli

Tebliğe göre birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemler banka veya özel finans kurumları aracılığıyla yapılacak. Nihai tüketicilerin de mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları 5 milyar lirayı aşan tahsilat ve ödemeleri aynı kayda tabi olacak. Bu ödemeler bu kurumlarca düzenlenen dekont veya hesap bildirim cetvelleri ile belgelendirilecek. İkameti yurtdışında bulunan yabancılar uygulamadan muaf tutuluyor.

Ya parça parça ödemek

Tebliğ, `taksit taksit öder, bu kayıttan kaçarım` diyenlerin de yolunu tıkıyor. 5 milyar liranın üzerinde kalan ödemenin parçalara ayrılması kabul edilmeyecek. Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemler tek bir ödeme veya tahsilat kabul edilecek.


 

Hisse Başarıyla eklendi