Trilyonları Sokağa Atıyoruz

08.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Yalova özelleştirmede çağdışı zihniyetin değişmesi gerektiğini belirterek 3 milyar dolar gelirin 1 milyar doları ile satılamayan KİT`lerin zararını kapattık dedi.


Devlet Bakanı Yüksel Yalova, son 15 yılda elde edilen özelleştirme gelirinin bir yılda sağlanmasına sevinildiğini belirterek, 3 milyar doları elde ettik ama 1 milyar dolarını çağdışı işletmecilik anlayışıyla harcadık dedi. Euromoney tarafından düzenlenen Türkiye: İş, Finans ve Yatırım konulu konferansa katılan Yalova, özelleştirmenin başarılı olabilmesi için Türkiye`de devlete bakış kavramının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Devlet kavramının kutsallaştırıldığını ifade eden Yalova, Böyle dediğimiz için, devlete ait malın alınıp satılması olarak algıladığımız özelleştirme işine geldiğinizde, kim kime neyi peşkeş çekiyor? Kim bu işten nasipleniyor? Hırsız arama, bir polis merakı içinde olay değerlendiriliyor dedi. Bu kavramın özelleştirmenin önünde bir engel olduğunu ifade eden Yalova sözlerini şöyle sürdürdü:


Son 15 yıldaki özelleştirme gelirini 1 yılda elde ettik deriz. Memnunluk duyarız. Ben aynı kanaatte değilim. Ben, mevcut sistem henüz değişmediği için özelleştirme kapsamındaki kuruluşların hergün nasıl milyarları sokağa attığını düşünmek zorundayım.


ARKAİK JAKOBEN ZİHNİYET;

İsdemir, SEKA, Devlet Demiryolları gibi işletmelerin zararlarına dikkat çeken Yalova, 3 milyar dolar elde ettik ama bunları altalta toplarsak, 1 milyar dolarını çağdışı bir işletmecilik anlayışı nedeniyle harcıyorsak Türkiye olarak işe başka türlü bakmamız lazım dedi. Yalova, özelleştirme konusunda arkaik jakoben zihniyet olarak nitelediği bir kesimin engellemelerde bulunduğunu da kaydederek, İşte ilk defa o arkaik jakoben zihniyet geçtiğimiz yıl direncini gösterdi ama mağlup oldu diye konuştu. Yüksel Yalova sözlerini şöyle sürdürdü: Yönetim kurulu üyesi diye oturup hiç bir şey yapmadan 110 maaş alacak. Sonra devlet malıdır diye, bin kişinin gerektiği yere 5 bin kişi yığacak. Tepeden inmeci, devletten yemeci düzen bozulmasın diye `Burayı 40 milyon dolara satıyorsunuz, ama 250 milyon eder` diye itiraz edecek. Özelleştirmede hala arkaik jakoben anlayışı var. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi