Toslama tehlikesi bertaraf edilmiştir

28.02.2002 - 11:34 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF`ye sunulan son Niyet Mektubu`nda, fiyat ve ücretlerin hedef enflasyonla uyumlu olarak belirlenmesi ve toplum kesimleri ile diyaloğun geliştirilmesi yönündeki sözün tutulması için ilk girişimde bulundu. TOBB, Türk İş, Hak İş, TİSK temsilcileri ile bir araya gelen Derviş, Türkiye`nin enflasyonu düşürmeye odaklanacağını belirtti.

RADİKAL TEDBİRLER
TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, Derviş`e Sayın Bakan, almanız gereken tedbirler radikal olmalı, günü kurtarıcı değil. Toslayacaksak toslayalım ama kalıcı tedbirler alalım dedi. Bunun üzerine Derviş, şu açıklamayı yaptı: 2001 ekimine kadar Türkiye, Arjantin`le bir anılıyordu. Arjantin kaydı gitti ama biz kurtardık. Toslamak tabirini hiç kullanmayın. Toslamanın faturası çok ağır olabilir, hatta demokrasiye bile çıkabilir. Ama Türkiye toslama tehlikesini bertaraf etmiştir.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ise önümüzdeki günlerde alevlenecek, Enflasyonu mu indirelim yoksa bir an önce ekonomik büyümeye mi geçelim? tartışmalarına keskin açıklamalar getirdi ve şunları söyledi:

Merkez Bankası, kanunu gereği özerk bir kurum. Tüm hedefimiz fiyat istikrarını sağlamak. Büyüme, bizim dışımızdaki bir konu. Merkez Bankası eskisi gibi para basabilecek bir kurum değil. Türkiye bir hiper enflasyon süreci yaşamadığı için enflasyonla mücadelede belli bir yol alınınca, büyümeye geçme baskısı artıyor. Bu nedenle geçmişte 16-17 program yapılmış ama sonuca ulaşamamış. Toplumu, enflasyonun düşeceğine inandırmamız gerekiyor. Bunun için sizlerden destek bekliyoruz.

Türk İş Başkanı Bayram Meral ise işçinin şimdiye kadar üzerine düşen fedakarlığı fazlasıyla yaptığını söyleyerek artık kendilerinden fedakarlık beklemenin insafsızlık olacağını dile getirdi.

 

Hisse Başarıyla eklendi