Toskay: `Cari Açıkta Korkacak Bir Şey Yok

09.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Devlet Bakanı Tunc Toskay, bu yıl hızlı bir artış gösteren cari işlemler açığı için `Bizi endişeye sevkedecek bir şey yok` yorumunu yaptı.

Toskay, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen ve DİE Başkanı Yıldızeli ile birlikde düzenlediği basın toplantısında, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Toskay, cari açıktaki hızlı büyümeye ilişkin soruyu yanıtlarken, diğer göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde kayğı duyulmasını gerektirecek bir durum olmadığını savundu. Toskay, `Program hedefinin üzerine çıktığımız açık. Ama bizi korkutup korkutmadığına ilişkin bazı göstergeler var. Döviz rezervlerinde azalma yok. Merkez Bankası`nın 24 milyar dolar rezervi var. Piyasalarda döviz sıkıntısı yok. Demek ki bizi endişeye sevkedecek bir şey yok` diye konuştu. Toskay, Türkiye`nin ödemeler dengesi açısından tehlike sayılabilecek bir noktada olmadığını savundu.

İhracat-İthalat

2000 yılı hedeflerinin ihracatta 28.3 milyar, ithalatta 46 milyar dolar olduğunu hatırlatan, Toskay, ihracat hedefinin tutturulacağını, ithalatın ise 51 milyar dolar dolayında beklendiğini bildirdi. Toskay, dış ticarette ek önlemlerin ise gündemde olmadığını söyledi.

Toskay, bu yıl doların Euro karşısında hızlı değer kazanımının Türkiye`nin ihracatını oluksuz etkilediğine işaret etti. TL`nin ocak-eyyül döneminde Euro karşısında yüzde 9.7 değerlendiğini söyleyen Toskay, bunda Euro-dolar paritesinin etkili olduğunu, TL`nin anılan dönemde döviz sepeti karşısındaki değerlenme oranının yüzde 1.8 olarak hesaplandığını vurguladı. Toskay, toplamda en büyü payı alan AB`ye ihracatın Euro`nun dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle ilk yedi ayda 1.1 milyar dolar daha düşük çıktığına işaret etti. Toskay, `Bu kayıp olmasaydı 7 aylık ihracat artışımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 yerine yüzde 12.3 olacaktı` dedi.

İthalatta yaşanan yüksek artışta ise petrol fiyatlarındaki hızlı yükselmenin etkili olduğunu belirten Toskay, 19997un ilk 7 ayı ortalamasında 13.1 dolar olan petrolün varil fiyatının bu yıl aynı dönemde 26.1 dolara çıktığını anlattı. Toskay, ocak-temmuz döneminde ham petrol ve doğalgaz dışındaki ithalatın 1999`un aynı dönemine göre artışının yüzde 31.9, 1998`in aynı dönemine göre artışının ise yüzde 3.2 olduğunu söyledi.

İhracata 1 milyar dolar

Bakan Toskay, 2001 bütçesinden ihracatın finansmanı amacıyla Eşimbank ve Dış Ticaret Müsteşarlığı`na 800 milyon-1 milyar dolarlık bir kaynak aktarılmasını öngördüklerini, bununla gelecek yıl ihracatın yüzde 10`luk artışla 30 milyar dolar sınırını aşmasını hedeflediklerini bildirdi. 2001 yılında ithalat ise 54.5 milyar dolayında belkeniyor.

Toskay, bu yılın ilk dokuz ayında 2.7 milyar dolar olan Eximbank desteğinin yılın tümünde 4.1 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini bildirdi.

ABD`yYe yaptırım

Bakan Toskay, Ermeni soykıımı tasarısının ABD Senatosu komisyonlarında kabulüne karşı uygulanacak yaptırımlar kapsamında kendisine bağlı kurumlarda üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. ABD`nin Türkiye için ekonomik, siyasal ve askeri açıdan çok özel bir partner olduğuna işaret eden Toskay, `Bu Türkiye`nin bütün kurum ve kuruluşlarının tepkisi olarak ortaya çıkacak. Biz de buna paralel davranacağız` dedi. Özellikle Irak`la ekonomik ilişkilrein geliştirilmesi konusunda şu ana kadar her türlü çabayı gösterdiklerini ifade eden Toskay, `Ama son olayla ilgili henüz bize bir görev verilmiş değil` diye konuştu.

Kamu Bankaları

Tunca Toskay, üç kamu bankasının özelleştirilmesine ilişkin KHK`nın Cumhurbaşkanı`ndan geri dönmesi üzerine düzenlemenin yasayla yapılacağını, bunun da 29 Kasım`daki Dünya Bankası genel kuruluna yetiştirileceğini söyledi. Toskay, `Bu konu 29 Kasım`daki Dünya Bankası, Genel Kurulu`ndan krediler geçecek şekilde TBMM`de kanun olarak çıkacaktır` dedi.

Enflasyon

Enflasyonda hedefin tuttuulamayacağı eleştirileri konusunda da Toskay, bu alanda sağlanan başarının küçümsenmemesi gerektiğini, Türkiye`nin enflasyonda 25 yıl sonra ilk kez bu kadar düşük düzeyleri gördüğünü anlattı.

Toskay, Türkiye`nin yapısal sorunlarını çözmedikçe, 3 yıllık programın sonunda enflasyonunu tek haneli rakamlara bile düşürse bunun kalıcı olmayacağını ifade ederek, reformların tamamlanmasının önemini vurguladı.

Dış Ticaret Haftası

9-15 Ekim`de gerçekleştirilecek 3`üncü Dış Ticaret Haftası`nın ana konusu `Türk mali imajı ve kalite` olarak belirlendi.

Bu kapsamda bugün yapılacak törende başarılı ihracatçılara ödül verilecek. Yarın ve 12 Ekim`de Ankara, İstanbul ve İzmir`de çeşitli paneller, 13 Ekim`de de Dış Ticaret Gençlik Kurultayı gerçekleştirilecek. (ANKA)
 

Hisse Başarıyla eklendi