Toprak Koruma Fonu geliyor

10.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Arazi toplulaştırması için oluşturulacak Toprak Koruma Fonu için 12 farklı kaynaktan gelir sağlanacak. Fon kaynakları, Ziraat Bankası`nda toplanacak. Tarımsal arazilerin toplulaştırılması için gerekli mali kaynağın sağlanması amacıyla Toprak Koruma Fonu (TKF) oluşturulacak. TKF`nin gelirleri, başta her türlü alkollü içki ve tütün mamulleri, tarımsal ürünlerin ilk piyasaya çıkış satış bedelinden kesilecek pay, arazi alım ve satımlarından belirli oranlarda pay alınması olmak üzere 12 farklı kaynaktan sağlanacak.

Fon kaynakları, Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu Tasarısı çerçevesinde arazi toplulaştırması ve yasa kapsamında yapılacak kamulaştırma ve satın almalar için harcanacak.FF`nin edindiği bilgiye göre, fonda oluşacak kaynaklar ve harcama alanları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak Fon ve İşletme Daire Başkanlığı`nca hazırlanacak yönetmelikler doğrultusunda belirlenecek. Fon kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasından da bu genel müdürlük sorumlu olacak. Fon kaynakları ise, toprak koruma projeleri, devletçe yapılan korumaya yönelik her türlü projenin uygulamasına yönelik verilecek krediler, arazi toplulaştırma projelerinin hazırlanması ve bu projeler gereğince kamulaştırma ve satın alma işlemlerinde kullanılacak. Fon tarafından satın alınan ve kamulaştırılan araziler ise toprağı optimum büyüklükten küçük olan çiftçilere kredi ile satılacak. TKF`nin gelirleri, Ziraat Bankası`nda toplanacak.

Toprak Koruma Fonu`nun gelir kalemleri
*Tarım ve orman sektöründe hizmet veren bakanlık ve kamu kuruluşlarının bütçelerinin en az binde 1`i oranında ayrılacak ödenek
*Tarım dışı amaçlı arazi kullanımı için hazırlanan toprak koruma proje bedellerinin yüzde 5`i
*Her türlü alkollü içki ve tütün mamullerinin imalat, ithalat ve ihracatında bu ürünlerin satış fiyatının yüzde 5`i
*Her türlü tarımsal ürünün, üretim veya ithalinden sonra piyasaya çıkışında satış bedelinin yüzde 1`i
*Çevre Fonu`nun yüzde 10`undan az olmamak üzere Bakanlar Kurulu`nca aktarılacak miktar
*Mera Fonu`nun yüzde 5`inden az olmamak kaydıyla Bakanlar Kurulu`nca aktarılacak miktar
*Arazi alım satımlarında arazi bedelinin binde 2`si
*Arazi vergilerinin binde 2`si
*Fon marifetiyle alınmış arazilerin satışından elde edilen gelirler
*Ulusal veya uluslararası kuruluşlardan elde edilen krediler
*Her türlü bağış ve yardımlar
*Fon kaynaklarının işletilmesinden elde edilecek her türlü nemalar ve gelirler. (FİNANSAL FORUM)
 

Hisse Başarıyla eklendi