Toplu pazarlık masası ısınıyor

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


245 işyerinde çalışan 534 bin işçiyi kapsayan ve 2001-2003 dönemi toplu iş sözleşmeleri yürürlük tarihleri ocak ve martta yoğunlaşıyor.


Kamuda toplu iş sözleşmeleri start alıyor. Hükümet bu yılın hemen başında toplu iş sözleşmeleri biten kamu işyerlerinde örgütlü sendikalarla masaya oturacak. IMF`ye verilen Ek Niyet Mektubu`nda memur maaşlarının 2001 yılının ilk yarısı için yüzde 10 oranında artırıcağı ve özel sektörde de ücret artışlarının enflasyon hedefine uygun olması için aktif rol oynama sözü veren hükümet önümüzdeki yıl 500 binden fazla kamu çalışanıyla toplu pazarlık görüşmelerine başlayacak. Kamuda örgütlü olan Türk - İş`in enflasyon artı refah payı isteklerine karşılık, hükümet ücretlerin hedeflenen enflasyon oranında arttırılması önerisinde bulunacak.


Kamuda ocak ayında yaklaşık 200`ini aşkın çalışanın toplu iş sözleşmesi sona erecek. Şubat, mart ve nisan ayında tamamlananlarla birlikte yaklaşık 534 bin çalışan için zorlu maraton başlayacak. Türk - İş, krizle birlikeIMF`ye ağır taahhütlerde bulunan hükümetin önüne refah payı ve kasım ayı sonunda yüzde 35.7`ye ulaşan tüketici enflasyonu ile çıkacak. Aynı dönemde özel kesimde de 28`ini aşkın işçinin toplu iş sözleşmesi sona eriyor. Özel sektörde bu yıl yüzde 22`ler civarında imzalanan toplu iş sözleşmeleri nedeniyle 2001 yılı görüşmelerinin daha zor geçeceği belirtiliyor. Özel sektörde işverenlerin 2001 yılı hedef enflasyonu oranında bir teklifle masaya oturmaları bekleniyor. Özel sektör toplu sözleşmede arkasına hükümetin IMF`ye EK Niyet Mektubu`nda verdiği özel kesimdeki ücret artışlarının enflasyon hedefine paralel arttırılması konusunda aktif rol oynama taahhüdünü alarak gelecek.


Kamuda sözleşme dönemi;

530 binin üzerindeki çalışan adına bağıtlanacak ve 2001 - 2003 dönemini kapsayacak ve 245 işyerinde yürütülecek toplu iş sözleşmeleri yürürlük tarihleri ocak ve martta yoğunlaşıyor. TEAŞ, TEDAŞ, Köy Hizmetleri, Karayolları, Tekel, DSİ, TCDD, Şeker fabrikaları gibi büyük KİT`lerinde aralarında bulunduğu kamu işyerlerinde bir önceki toplu iş sözleşmelerinde birinci altı ay için 15 milyon lira seyyanen ve yüzde 39 zam, iki, üç ve dördüncü altı aylar için ücretlere enflasyon artı yüzde 8 zam oranında imzalanmıştı. Bu arada Türk Telekom, THY ve elektrik sektöründeki özelleştirmeler nedeniyle bu işyerlerinde toplu iş sözleşmeleri belirsiz. Bu kuruluşların özelleştirmeleri 2001 yılı içinde gerçekleştirilirse toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin ertelenme olasılığı bulunuyor.


Tekstilde 4 puan kavgası;

Bu yıl Türkiye`nin dev kuruluşlarının da aralarında bulunduğu metal sektöründe yüzde 22 oranında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde ikinci yıl ücret artışlarının gerçekleşen enflasyon oranında olması düşünülüyor. Metal sektöründen sonra ikinci büyük grubu oluşturan tekstil sektöründe ise görüşmeler devam ediyor. Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) ile Teksif, Tekstil - İş ve Öz - İplik İş arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 4 puanlık fark üzerinden yazarlık sürüyor. Görüşmeler sırasında hükümete sektörün sorunlarını anlatan işveren ve işçi sendikaları arasındaki pazarlık 4 puanda kilitlendi. İşveren sendikasının ilk yıl için yüzde 18`lik teklifine karşılık işçi sendikaları ücretlerin yüzde 22 oranında arttırılmasını istiyorlar. Önceki dönemlerden farklı olarak bu dönem üç konfederasyona bağlı üç sendika ile görüşmeler birlikte yürütülüyor.
(FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi