TOBB: IMF`ye ‘tamam’ demek için çok erken

01.07.2003 - 11:51 | Son Güncelleme :


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2044 yılından sonra IMF`ye gerek kalmayacağı yönündeki açıklamaların erken olduğunu belirtti. Hisarcıkloğlu, bu yöndeki açıklamaları niyet göstergesi olarak yorumladı.


Uluslararası Ticaret Fuarına katılmak için İtalya`nın Napoli kentinte bulunan TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümet yetkililerinin 2004`ten sonra IMF`ye gerek kalmayacağı açıklamalarını ‘‘henüz erken’’ buldu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, IMF`nin Türkiye`nin isteğiyle geldiğini, bunun da Türkiye`nin 1991`den sonra değişim ile dönüşümü gerçekleştiremesi nedeniyle olduğunu hatırlatarak şöyle değerlendirdi:

‘‘Türkiye, 2004`ün altıncı ayına kadar ihtiyaç duymayacak hale gelecekse, devam etmeyebilir. Ama 2004`ten sonra devam etmeyeceğim demek için erken. İnşallah IMF`ye ihtiyaç duymadan borçları çevirebilir hale gelebiliriz. Ama yetkililerin açıklaması şu aşamada sadece niyet göstergesi.’’

Hisarcıklıoğlu, ABD`nin 8.5 milyar dolara kadar kredi olarak kullanabilecek 1 milyar dolarlık hibesinin borç olarak değerlendirilmesi durumunda IMF programı çerçevesinde verilmesinin doğal olduğunu, eğer hibe ise programa gerek olmadığını da kaydetti.

AKP DERS ALMALI

Sorunların çözümü için kamuda yeniden yapılandırmanın şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 15 gün önce bu konuda hükümet kanadından kendilerine brifing verildiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, ‘‘Anlattıkları, yapıyormuş gibi gözüküp de yapmamaya benziyor. AKP`nin aslında geçmişten ders alması gerekiyor. Değişim sağlayamayan bir defaki seçimde gitti’’ diye konuştu.

Faizlerin çok yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankasına müdahale tartışmasını şöyle değerlendirdi:

‘‘Merkez Bankası dövize müdahale etsin deniyor. O zaman Merkez Bankası hakkında çıkardığımız kanundan bihaberiz demektir. Yetkisi faizle ilgili, o da uygulanan programla bağlantılı. Bu toz-dumanın arasında böyle bir misyon varmış gibi izlenim doğuyor.’’

Kriz söylemlerini de değerlendiren Hisarcıklıoğlu, ‘‘Sorumlu kişilerin konuşmaları muhakkak dikkatli olmak durumundadır. Biz özel sektör olarak krizi çağdaştıracak söylemleri kamuoyu önünde yapmıyorsak bu oturduğumuz koltuğun sorumluluğundandır’’ dedi.

Ekonomik göstergelerin iyi olduğunu, hedeflerin de tuturulabilir gözüktüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, buna karşın kayıtdışıyla mücadelede çok önemli bir faktör olan enflasyon muhasebesinin sözünü veren Maliye Bakanınından bu sözünü tutmasını istedi.

ABD`ye Türk ticaret merkezi

Bir ay önce ABD`ye yaptığı geziyi hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Washington`daki masalarda yeralmalıyız’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, ‘‘Hem askeri, hem siyasi anlamda müttefik olmamıza rağmen ekonomik ayakta büyük eksiklik oldu. Sadece kredi yardımı gördük. Ama asıl ayak ticaret olmalı’’ diye konuştu. Ayrıca yabancı yatırımcının Türkiye`ye gelmesi konusunda teşvik gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Washington, New York ve Los Angeles`ta Türk ticaret ve yatırım merkezi kurulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Kamu zammında ortayol bulunur

Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede kamu çalışanlarının zam konusunun da gündeme geldiğini ve Erdoğan`ın ‘‘Benim ağzımdan sıfır zam çıkmadı’’ dediğini anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Maliye Bakanı da o görüşmedeydi. Ama, yine ‘sıfır zam` demeye devam ediyor’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, zam konusunda ortayol bulunabileceğini kaydetti.

Halk Bankası’na belli koşullarda ortak oluruz

TOBB`un Halk Bankası`na ‘‘belli koşullarda’’ talip olabileceğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, mikro politikalara değil, ‘‘stratejilere karışmak kaydıyla’’ belli bir yüzdeyle ortaklık düşünebileceklerini kaydetti.

Halk Bankası`yla bir milyon KOBİ`nin (küçük ve orta ölçekli işletme) birlikte çalıştığını ve bunun sürmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, IMF`nin Ziraat Bankası ile birleşme önerisi için de ‘‘Hata olur’’ yorumunu yaptı.
 

Hisse Başarıyla eklendi