TOBB; Demokrasi İçinde Hükümetin Alternatifleri Var

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk İş Dünyası Hükümete Değil, Hükümetin Ortaya Koyduğu Programa Kayıtsız Şartsız Destek Verdi -Gösterdiğimiz Fedakarlığı Ve Kararlılığı Hükümet Ortaya Koymadı -Türkiye`Nin Bu Programı Uygulamaktan Başka Alternatifi Yok, Ama Demokrasi İçinde Bu Hükümetin Alternatifi Var


İZMİR (A.A) - 18.12.2000 - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, Türk iş dünyasının hükümetin ortaya koyduğu ekonomik programa kararlılıkla ve kayıtsız şartsız destek verdiğini belirtirken, bu desteğin sonuna dek süreceğini söyledi. A.A muhabirine açıklama yapan Çolakoğlu, ekonomik programın Türk ekonomisinin uzun yıllar sıkıntısını çektiği yüksek enflasyonu aşağı çekme hedefi olduğunu hatırlatarak, iş aleminin de enflasyonu düşürmek için bu desteği verdiğini bildirdi. Hükümetin enflasyonu düşürmeye dönük gayretlerini yetersiz bulduklarını ifade eden Çolakoğlu, Bizim gösterdiğimiz fedakarlığı ve kararlılığı hükümet ortaya koymadı. Türkiye`nin bu programı uygulamaktan başka alternatifi yok ama demokrasi içinde bu hükümetin alternatifi var dedi. Koalisyonun devam ettirilmesi adına ekonominin gözardı edildiğini kaydeden Çolakoğlu, programı destekleyecek parasal ve yapısal tedbirlerinalınmasında siyasi kaygılar nedeniyle gecikildiğini ileri sürdü. Biz hükümete değil, programa kayıtsız şartsız destek veriyoruz diyen Çolakoğlu, şöyle konuştu:


Hükümet, programı ortaya koydu ve kenara çekildi. Enflasyonu aşağı çekmek için hiç bir yapısal düzenleme yapılmadı. Özel sektörün gayretleriyle program belli bir yere geldi ama üretim artışı ve ihracata dönük hiç bir düzenleme yapılmadı. Yılın sonlarına gelindiğinde hükümet büyük bir rehavet içinde özelleştirmeyi de ertelemişti. Rehavetin yanı sıra koalisyon hükümetinin yürütülmesi adına verilen ödünlerle de ülke ekonomisi krize sürükleniyor. Türkiye`nin en önemli sorunu ekonomideki açmazlar. Bunu düzeltirseniz, eğitim, adalet tüm alanlardaki aksaklıklar giderilir. Ekonomide güven bunalımının yaşandığını öne süren Çolakoğlu, bunun giderilerek, piyasalara rahatlık verilmesi gerektiğini savundu.


Mali piyasalarda yaşanan krizin reel sektörü önemli ölçüde etkilediğini anlatan Çolakoğlu, IMF`nin Merkez Bankası`na aktaracağı 7.5 milyar dolar kredi diliminin reel sektöre de yansıtılması gerektiğini belirterek, aksi halde bankacılık sektöründeki yüksek kredi faizi uygulamasının reel sektöre yansımasının ardından bunun kamu kesimini de vuracağını anlattı. Çolakoğlu, mali piyasalardaki son gelişmelerle önünü göremeyen reel sektörün yatırımları durdurduğunu, üretimi kıstığını kaydederek, Piyasalarda satışlar da durdu. Üretemeyen ve satamayan işletmeler, kar da yapamayacağından vergilerini de ödeyemeyecek diye konuştu.


BANKALARA DİSİPLİN;

Çolakoğlu, son yaşanan mali krizin Türk bankacılık sektöründe ciddi düzenleme ve disiplinlerin uygulamaya konulmasının gereğini ortaya koyduğunu ifade ederken, bankacılık sektörü içinde yeralan işletmelerin başka alanlarda faaliyetinin mutlaka engellenmesi görüşünü vurguladı. Çolakoğlu, şöyle konuştu: Bankaların içinde 50`ye yakın şirket var, bu olmamalı. Bankalar başka sektörlerde iş yapmamalı. Çünkü girdikleri sektörde dengeleri bozuyorlar, haksız rekabet yaratıyorlar. Anglo Sakson bankacılığı dediğimiz sadece bankacılık yapacak sistem oluşturulmalı. Son yaşanan mali krizin çıkışında ise sorumluluğu olanların özel veya resmi kesimlerde belirlenerek, bedel ödemeleri gerekir. İki veya üç firma, kendi çıkarı için yaptığını 65 milyonun üzerine ve ülke ekonomisinin sırtına yükleyemez. Kamu, gereğini yapmalı...
 

Hisse Başarıyla eklendi