THY`de Yönetim Türkler`de Olacak

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yüzde 51`lik blok satışı yapılacak THY`yi alacak grup içinde Türk ortakların çoğunluk hissesine sahip olması düşünülüyor.


Başbakan Bülent Ecevit`in, 14 Aralık`a kadar blok satış için ihaleye çıkılacağını açıkladığı Türk Hava Yolları`nda, fiyat tarifesi onay sorunu yabancı yatırımcıları tedirgin ediyor. Özelleştirme İdaresi`nin, THY ihale süreci ile ilgili tüm hazırlıkları tamamladığı ancak Ulaştırma Bakanlığı`nın, uçuş tarifelerini onay makamı olarak kalmasının sıkıntı yarattığı belirtiliyor. THY`nin yüzde 51`inin yerli ve yabancı yatırımcıların oluşturduğu bir konsorsiyuma blok olarak satışı planlanmasına rağmen, kurulacak ortak girişim grubunda Türk ortak çoğunluk hissesini kontrolünde bulunduracak ve THY milli havayolu olarak kalacak. AB ile tam üyelik sürecinin başladığı bir ortamda, AB`deki serbestinin aksine THY`nin, iç hat yolcu tarifeleri Sivil Havacılık Kanunu gereği, Ulaştırma Bakanlığı`nın onayı ile yürürlüğe giriyor. Ancak, Ulaştırma Bakanlığı, THY`nin tarife ayarlama talebini aylardır bekletiyor ve halka açık şirket konumundaki THY`nin ciddi gelir kaybına uğramasına yolaçıyor. Türkiye`nin de AB uygulamasına paralel davranması bekleniyor.


KTHY HİSSELERİ BİZE VERİLSİN

KKTC Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Hava Yolları`ndaki (KTHY), Türk Hava Yolları (THY) hisselerinin KKTC`ye devredilmesi için girişim başlattıklarını açıkladı. 1997`de yapılan protokolün THY satışa çıkarıldığında hisselerinin KKTC tarafına devrini öngördüğünü belirten Akıncı,
KTHY`nin KKTC`nin milli hava yolu olması, yönetimde ve hissede KKTC kanadının çoğunlukta olması öteden beri dile getirdiğimiz bir talebimizdir. Şimdi fırsattır dedi.
(YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi