`Test Ülkesi` fırsatlar ülkesinde hızlı büyüdü

11.09.2007 - 10:29 | Son Güncelleme :

https://i.bigpara.com/i/55big/
Dokuz yıl önce Türkiye`den ABD`ye giden Serhat Pala`nın kurduğu TestCountry (Test Ülkesi) adlı şirket ülkenin en hızlı büyüyen 500 şirketi listesine girdi. Evde uygulanabilecek DNA testinden, sperm sayım testine kadar çeşitli tıbbi ürünleri internet üzerinden satışa sunan TestCountry üç yılda yüzde 973 büyüme kaydederek sıralamada 239`uncu oldu. İlk olarak evin bir odasında kurulan şirketin şimdi 13 çalışanı var, cirosu ise 2.6 milyon dolar.
Küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik olarak yayımlanan aylık Inc. dergisi tarafından 26 yıldır hazırlanan listede daha önce Microsoft`tan Bill Gates, Oracle`dan Larry Ellison gibi liderlerle Domino`s Pizza, Timberland gibi şirketler yer almıştı.
Pala, Evde yapılabilen güvenli kolay ve hızlı testlere olan talebin hızla artması, şirketin itici gücü oldu dedi. Yeni yeni kurulan bir sektöre yön verdiklerini belirten Pala, Şimdi yılda yaklaşık 150 bin test satıyoruz. 10 yıl sonra hedefim 10 milyon test satmak şeklinde konuştu. Pala, ödülünü önceki gün Bill Clinton`ın konuşmacı olarak katıldığı törende aldı.


DNA testine yoğun ilgi

Serhat Pala için ABD`yi bir fırsatlar ülkesine dönüştüren şirketin adı TestCountry Türkçe`de `Test Ülkesi` anlamına geliyor. Şirketin ürünleri arasında sperm sayısını ölçen testten dün gece ne kadar iyi uydum sorusuna cevap verilmesini sağlayacak teste kadar pek çok test var. En çok sattığımız ürünler DNA testleri, uyuşturucu testleri, hamilelik ve kısırlık testleri diyen Pala prostat kanserine yakalanma ihtimalini gösteren testin de çok talep gördüğünü belirtti.
Tüketiciler bu ürünler sayesinde laboratuarlarda yüksek ücretler karşılığında yaptırılan testleri evlerinde kolayca yapabiliyor.

`Şansımı denedim`

34 yaşında olan Serhat Pala, 1996`da Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü`nden mezun olduktan sonra işletme alanında yüksek lisans (MBA) yapmak üzere Amerika`ya gitti. Mezun olduktan sonra bir iki yıl bilişim sektöründe çalışan Pala, internet şirketlerinin battığı dönemde işten çıkarıldı. O zaman ya Türkiye`ye dönecektim ya da şirket kurup burada şansımı deneyecektim diyen Pala internet üzerinden satış yapan şirket kurmaya karar verdi. Serhat Pala TestCountry`yi halen eşi Zeynep Ilgaz`la birlikte yönetiyor.

`Türkiye`de iş yapmak zor`

Türkiye`de iş kurma planı olup olmadığı sorularına karşılık olarak Pala, bürokratik işlemlerin zorluğundan bahsederek, Türkiye`de sistem iş kurmak isteyen girişimciye destek olmuyor dedi.
Daha önce yaptığı bazı hamlelerin olumlu sonuçlanmadığını belirten Pala, TestCountry`de 8-9 dolara satılan uyuşturucu testinin, Türkiye`de satılsa sadece aracılık giderlerinin vergi hariç fiyatını 20 dolara yükselteceğini de belirtti.
Pala DNA testlerinin TestCountry`de ortalama 150-200 dolar olduğunu, Türkiye`de sadece birkaç laboratuvarda çok yüksek ücretlerde gerçekleştirildiğini belirtti.
 

Hisse Başarıyla eklendi