Tersanelere filo yenilemede teşvik geliyor

16.02.2015 - 10:53 | Son Güncelleme :

Koster filosunun yenilenmesine ilişkin teşvik düzenlemesi onaylandı

https://i.bigpara.com/i/55big/tuzla_tershanesi_650_2.jpg
<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tuzla_tershanesi_650_2.jpg">

Koster filosunun yenilenmesine ilişkin teşvik düzenlemesi onaylandı.

Daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun duyurduğu koster filosunun yenilenmesine ilişkin teşvik düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda bazı değişiklikler ile kabul edildi. Komisyonda, ekonomik ömrünü tamamlamış gemilerin hurdaya ayrılmasının teşvik edilmesi durumunda bunların yerine alınacak gemilerin Türkiye’de inşa edilmesi şartı getirildi. Yapılan diğer bir değişikliğe göre, teşvik sonrası 3 yıl içinde geminin inşa edilmemesi veya inşasını takiben 5 yıldan önce satılması durumunda verilen teşvik geri alınacak.

dunya.com'un haberine göre; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, koster filosunun yenilenmesine dönük teşvikin 50 milyon lira civarında bir yükü olacağını belirterek, “Ama aşağı yukarı 700 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirilecek. Bu da tersanelerimizde ciddi bir canlanma sağlayacak” dedi.

Elvan, denizcilerin finansman sorununun çözümüne ilişkin Kredi Garanti Fonu (KGF) yoluyla destek sağlanmasına dönük Hazine Müsteşarlığı ile yaptıkları çalışmanın da tamamlandığını belirterek, kısa sürede Meclis’e sunulacağını açıkladı. Koster filosunun yaş ortalamasının ortalama 28-30 arasında olduğunu Akdeniz ve Ege’de rekabet gücünü kaybetmeye başladığını belirten Elvan, “Mevcut yasamıza göre hurda araçları alıp belirli bir bedel ödeyebiliyoruz. Şimdi bu uygulamaya koster filomuzdaki deniz ticaret araçlarını da ekleyeceğiz. Ömrünü tamamlamış koster filosuna hurda teşviki sağlayarak, filonun yenilenmesini sağlayacağız” şeklinde konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi