Temizel çarpıtıyor!

25.04.2002 - 09:15 | Son Güncelleme :


Kızılot, bilerek kelimesinin yasadan çıkarılmasıyla, naylon fatura yüzünden mahkemeye düşen mağdur insanları gündeme getirdiği için, kendisini eleştiren Temizel`i konuyu anlamamakla suçladı

Maliye eski Bakanı Zekeriya Temizel, Şükrü Kızılot`un gündeme getirdiği naylon fatura haberleri için Naylon fatura düzenleyen holdingler korunmak isteniyor diyerek ağır bir iddiada bulundu.

Temizel`e göre kendi döneminde çıkarılan yasa ile naylon fatura kullandığı ortaya çıkan şirketlerin yöneticileri ve patronları `iyi niyet, kötü niyet aranmadan` hapse gönderilmeli. Bu uygulamayı yanlış bulanlar ise naylon fatura holdinglerini koruma gayretinde!

Temizel dün Milliyet ve Dünya Gazetesi`ne bir açıklama gönderdi. Açıklamada isim vermeden Kızılot`u ve konuya ilişkin haberleri eleştiren Temizel, kendi döneminde çıkan yasayı savundu.

Yazılarında sembolik tutardaki faturalardan dolayı, binlerce esnaf ve sanatkârın, işadamının zor duruma düşüp, pek çoğunun hapse girdiğini, çoluk-çocuğunun perişan olup işyerlerinin kapandığını yazan Kızılot ise Temizel için şunları söyledi: Olay çok basitti, Temizel döneminden önce halk arasında naylon fatura olarak adlandırılan sahte ya da muhteviyatı itibariyle yanıltıcı faturayı Bilerek kullanmak hapis cezasını gerektiriyordu. Temizel`in Maliye Bakanlığı döneminde hazırlanan ve kamuoyuna reform iddialarıyla sunulan vergi tasarısında, buradaki bilerek sözcüğü yasa maddesinden çıkartıldı. Ardından da olanlar oldu. İyiniyetli binlerce mükellef, bilmeden aldıkları ya da yanlarında çalışan elemanların aldığı, sembolik tutardaki sahte veya yanıltıcı fatura nedeniyle hapse mahkum edildiler. Temizel`in yazılarımı anlayamadığını, daha ötesi çarpıttığını üzülerek görüyorum.

İşte Temizel`in iddiaları ve Kızılot`un verdiği yanıtlar:

Temizel: Naylon fatura düzenleyen Barbaros Holding, Orhan Aslıtürk korunuyor ve yargı etkilenmeye çalışılıyor.

Kızılot: Öncelikle, teknik bir noktayı belirtmek gerekiyor. Holdingler esas itibariyle, iştirak ettikleri şirketlerden kâr payı alırlar. Bu kâr payları da vergiye tabi değildir. Esas faaliyetleri mal alım-satımı değil, şirketlere iştirak edip, hissedar olmak ve buradan da kâr payı geliri elde etmektir.

Yazılarımda naylon fatura düzenleyen holdinglerin lehine bir cümle dahi geçmedi. Ayrıca, yazılarım naylon fatura düzenleyen değil, özellikle düşük tutardaki naylon faturayı bilmeden alan ya da elemanının aldığı faturayı kullananlarla ilgilidir. Yazılarda bilmeden yani kasıtları olmadan kullandıkları fatura nedeniyle, hapse mahkum edilmelerinin önlenmesi gerektiği vurgulandı. Nitekim, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım`ın, oda tarafından Anadolu`yu kalkındırmak için kurdukları şirkette, bir personelin aldığı naylon fatura yüzünden ağır cezada yargılandığı ortaya çıktı. Yıldırım, Sadece bu şirketin yönetim kurulu başkanı olduğum için yargılanıyorum. Binlerce faturanın her birini tek tek dedektif tutup inceletmem mi lazım dedi. Temizel`e göre Yıldırım hapse mi atılmalı?

Temizel: Yanıltıcı belge alanlar hapis cezası almıyor, para cezasına çevriliyor:

Kızılot: Bu doğru değil. Birincisi, hapis cezasını paraya dönüştürmek ceza mahkemesinin bileceği ve karar vereceği bir olay. Ancak, yanıltıcı belge kullanımında 6 aydan 18 aya kadar hapis cezası var. 1 yılı aşan hapis cezaları yasa gereği paraya dönüştürülemiyor. Kaldı ki paraya dönüştürme olayında da, örneğin 10 aylık hapis cezasının paraya dönüşmesinin bedeli yaklaşık 33 milyar lira. Küçük bir esnaf ya da sanatkâr hatta bir tüccar için bu parayı ödemek imkansız bir olay. Temizel, `hapis cezaları mutlaka paraya çevriliyor` derken, sanki 100-200 milyon lira ödeniyor gibi bir mesaj veriyor. Yani konuyu çarpıtıyor.

Temizel: Olmayan iş için naylon fatura düzenlemek bilmeden yapılabilir mi?

Kızılot: Yazılarımda naylon fatura üretenleri değil, bunu bilmeden kullanan esnaf, sanatkâr, yönetici ve işadamları konu alındı. Temizel, yazılarımı bilinçli olarak çarpıtılıyor. Bilerek sözcüğü, Meclise vergi tasarısı sevkedilmeden önce, öteden beri uygulanan maddeden çıkartıldı. Meclise de, bilerek sözcüğünün yer almadığı yasa maddesi sunuldu.

Temizel: Hayali ihracatçıların yararlanacağı kanun çıkartılmak isteniyor

Kızılot: Okuyanlar bilir, yazılarımda hayali ihracatçılarla ilgili bir tek cümle bile geçmedi. Öncekilerde olduğu gibi, bu konuda da bilinçli bir çarpıtma var.

Temizel: Yayınlar gerçeği içermiyor...

Kızılot: Temizel, kendisini haklı kılacak bir tek somut olay ortaya koyamadan, yayın gerçekleri yansıtmıyor diyor. Ancak neresi yanlış bunu belirtemiyor. Sonuç olarak söylemek gerekirse, Temizel gerçekleri çarpıtmış ve ortaya bir tek somut olay koyamamıştır.

Ayrıca yazılarımla devletine vergi ödeyen, üretim yapan, istihdam yaratan iyi niyetli esnafın, sanatkârın, tüccarın ve şirketlerin her zaman yanında oldum.


Üç MHP`liden naylon fatura için yasa teklifi
Maliye eski Bakanı Temizel döneminde çıkarılan yasa ile mağdur edilenleri kurtarmak için, MHP`li üç milletvekili tarafından yasa teklifi hazırlandı. Teklif ile Bilmeyerek sahte belge kullanımının suç olmaktan çıkarılması isteniyor. MHP Konya milletvekilleri Hasan Kaya, Sait Gönen ve Ali Gebeş tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı`na sunulan teklif ile Vergi Usul Yasası`nda değişiklik yapılıyor. Düzenlemenin bu haliyle vergi ödemek isteyenleri cezalandırdığı kaydedilen gerekçede, Gerçekte usulsüzlük yapan başkası iken birçok sanayici ve işadamı kaçakçı ve sahteci durumuna düşmektedir denildi. Kendi iradesine bağlı olmaksızın kullandığı sahte belgeler nedeniyle insanların cezalandırılmasının önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan teklif, yasanın 359. maddesinde, Sahte belgelerin ancak bilerek kullanılması halinde cezai müeyyide uygulanması yönünde değişiklik yapılmasını öngörüyor. TBMM Başkanlığı tarafından Adalet Komisyonu`na sevkedilen teklif Plan Bütçe Komisyonu`nda da görüşülecek ve Genel Kurul`da ele alınacak.


44 cilt kitabı var
Yazarımız Şükrü Kızılot`un vergi konularında tartışılmaz üstünlüğü özgeçmişinde gizli:

Çorum doğumlu olan Kızılot, Maliye Bakanlığı`nda 8 yıl çalıştıktan sonra, önce Adana İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nde, daha sonra da, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi`nde asistan olarak görev yaptı. Vergi Hukukunda Servet Beyanı, Vergi Uyuşmazlıklarının İdari Aşamada Çözümlenmesi, Türk Vergi Hukukunda Sahte ve Kapsamı İtibariyle Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi ve Kullanılması ve Türk Vergi Hukukunda Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye konularında; master, doktora, doçentlik, profesörlük ve tez çalışmaları bulunan Kızılot, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü öğretim üyeliği görevini ve aynı üniversite Maliye ve Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini yürütüyor. Ayrıca part-time olarak, ODTÜ İİBF`de öğretim görevlisi olan Kızılot, 4 yıl süreyle PETKİM Petrokimya Holding`de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Kızılot`un şimdiye kadar kendi alanında yazdığı 44 cilt kitabı, 2500 civarında da makalesi bulunuyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi