Telsim’den kontörle para kaçırmışlar

16.02.2004 - 09:53 | Son Güncelleme :

Telsim`in alım-satım işlemlerinde, borca karşılık piyasaya hesaplarda yer almayan kayıtdışı kontür verildiği belirlendi


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun (TMSF) Uzan Grubu`nun yönetim ve denetimine el koyduğu 219 şirketin bilançosusu çıkarma süreci başlarken, Telsim`de ‘kayıtdışı kontür’ skandalı ortaya çıktı.

Telsim`in alım-satım işlemlerinde, borca karşılık piyasaya hesaplarda yer almayan kayıtdışı kontür verildiği belirlendi.

Hürriyet`e bilgi veren bir TMSF yetkilisi, Telsim`de ‘yeni bir para birimi’ icat edildiğini söyleyerek, bu durumun İmar Bankası`ndaki çifte kayıt olayına benzediğini söyledi.

Telsim`in özellikle kontür satışı yapan bayilere kontür satılırken, paranın nakit olarak toplandığı, buna karşılık borcun ise nakit değil ‘el altından’ kontürle ödendiği saptandı. Borca karşılık verilen kontürlerin, şirket hesaplarında görünmediği, faturalarının da düzenlenmediği belirlendi.

TMSF İÇİN PARA KAÇAĞI

Yetkili bu durumun, alacaklı konumda olması nedeniyle, TMSF açısından ‘para kaçağı’ anlamına geldiğini vurguladı. Diğer yandan, faturasız kontürler, Maliye açısından da ‘vergi kaybı’ anlamına geliyor. Telsim`in piyasaya verdiği ‘kayıtdışı’ kontürlerin tutarının belli olmadığını belirten yetkili, alacağına karşılık kontür kullanan kişi ve bayilerin ‘‘Ben kontür almıştım’’ diye başvurmadıkça, saptanmasının da güç olduğunu ifade etti.

TMSF`nin Uzan Grubu şirketlerine atanan yeni yöneticileri çimento grubunda görünmesine karşın Gümüşhane Çimento Fabrikası`nın gerçekte olmadığını saptadılar. Yetkililer, Gümüşhane Çimento Fabrikası`nın yerinden söküldüğünü ve makinaların Ankara`ya getirilerek, öğütme tesisine dönüştürüldüğünü açıkladı.

TABELA ŞİRKELERİ

TMSF`nin el koyduğu şirketlerin bilanço tesbitinde, ‘tabela şirketleri’ kapatılacak. Bilanço tesbitinin 3-4 hafta sürmesi bekleniyor. Bunun ardından, şirketlerin değer tesbiti için bağımsız denetim firmasıyla anlaşılacak. Değer tesbitiyle, İmar Bankası`ndan kaynaklanan 7.5 katrilyon liralık kamu alacağının ne kadarının, bu şirketlerden karşılanacağı saptanacak. Yetkililer, aralarında kárlı şirketler bulunmasına karşın, bütün canlı şirketler çalıştırılsa bile 7.5 katrilyon liralık alacağı ulaşmanın mümkün görünmediğini vurgulayarak, ‘‘Açıkta kalan kamu alacağı için ortaklara rücu edileceğini’’ kaydetti.

Yetkililer, Uzan Ailesi`nin ödeme planı teklifiyle gelmesinin önünde herhangi bir engel bulunmadığını da belirtti. Bu arada, TMSF`nin Uzan Grubu şirketleriyle ilişkisi bulunmadığını söyleyen Cem Uzan`ın İmar Bankası`nda ‘geçmiş dönemlerde’ ortaklığı bulunup bulunmadığını araştırdığı da öğrenildi.

Baba Uzan’ın evinde 4 çuval belge çıktı

UZAN Grubu`na ait 219 şirkete el konulmasının ardından, TMSF yetkilileri ve mali polis, firari sanık Kemal Uzan`ın Kuruçeşme`deki evinde arama yaptı. Savcılık izniyle yapılan aramada 1000 adet video kaset, 1700 adet VCD, 400 adet CD ve disket ile 4 çuval dolusu evrak ele geçirildi. Daha önceki aramada bu belgelere rastlanmadığı belirtildi. Video kaset ve VCD`lerin film arşivini andırdığı, ancak her ihtimale karşı içlerinde bilgi ve belge bulunma olasılığına karşı inceleme yapılacak. Evde bir adet çelik kasa da bulundu. Kasa evde açılamayınca bir kamyonete yüklenerek incelenmek üzere TMSF`ye götürüldü. Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubeleri`nden sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş ile Mali Şube Müdürü Mustafa Aktaş dün Star Medya Grubu binasına giderek inceleme yaptı. TMSF yetkilileri de Star Medya Grubu ile Telsim`in bilançolarını inceliyor. İlk bilgilere göre Genç Parti`nin, Star Medya Grubu`na reklam giderlerinden doğan büyük miktarda borcunun görüldüğü belirtilldi.

Polis, Uzan’ın evinde nöbette

CEM Uzan`ın, Çubuklu`da oturduğu Sazak Sitesi`ndeki evinden belge kaçırılmaması için dün akşam polis evin önünde nöbet tutmaya başladı. Çok sayıda polis ve araçla sitenin girişini kapattı. Polisler, sitedeki 1`i kadın 14 güvenlik görevlisini Çubuklu Polis Merkezi`ne götürdü. Cem Uzan, dün akşam Flash TV`de katıldığı bir programda, ‘‘Şu andan itibaren can güvenliğim yok’’ dedi. Uzan kendisine ya da ailesine yapılabilecek bir saldırıdan Başbakan Tayyip Erdoğan`ı sorumlu tuttu.

Coşkun: Tamamen hukuki bir müdahale

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Uzan Grubu`nun 219 şirketinin yönetimine el konulması işleminin son yasa çerçevesinde tamamen hukuki bir müdahale olduğunu söyledi. Türk halkının 22 milyar dolar görev zararı ödediğini, batık bankalardan 40 milyar doları aşkın bir yük geldiğini belirten Coşkun şöyle dedi: ‘‘Fakir halk ezildi. Krizlere sürüklendik. Onun için yapanın yanına kar kalmaması lazım.’’

Star’a sabotaj

UZAN Grubu`nun 219 şirketine el konulduktan sonra, önceki akşam Star TV`nin yayını, saat 22.15`te bir saat süreyle kesildi. Star`la birlikte Kral TV, Joy TV ve New TV`nin yayını da kesilince, izleyiciler Star`ı telefonla aradılar. Arayanlara teknik bir arıza denilmesine rağmen, Uzan Ailesi`ni destekleyenlerce yayının kesildiği iddia edildi.
 

Hisse Başarıyla eklendi