Telekom`un yüzde 100`ü Derhal Satılmalı

21.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


İSTANBUL (A.A) - 21.11.2000 - DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, Türk Telekom`un yüzde 100`ünün derhal satılması gerektiğini söyledi. Telekomünikasyon Arenası`nın ikinci gün açılış toplantısında konuşan Tezmen, Türk Telekom`u satmak için mutlaka stratejik partner aranmasına da gerek olmadığını, yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arz edilebileceğini belirtti. Türk Telekom`un değerinin 1994 yılında 30 milyar dolar olduğunu ifade eden Tezmen, Mobil telefonun yaygınlaşmasıyla Türk Telekom`un değeri düştü. Türk Telekom`un özelleştirilmesi için zirve noktayı kaçırdık ama geç değil. Türkiye`nin gecikmeye tahammülü yok dedi. Tezmen, Türkiye`nin telekomünikasyon ve diğer alanlarda özelleştirme yapmadıkça siyasi arınmayı sağlayamayacağını savundu.


ERTAN YÜLEK;

FP Genel Sekreteri Ertan Yülek de, Türk Telekom`un özelleştirme zamanının geçtiğini söyledi. Yülek, 12 milyon mobil hat var. Sabit telefon gelirleri azaldı. Yatırımcının buraya gelmesi zor diye konuştu. Türkiye`nin telekomünikasyondan tam manada yararlanabilmesi için, din, vicdan, düşünceyi ifade etme ve teşebbüs hürriyetinin alabildiğince serbest bırakılması gerektiğini kaydeden Yülek, ancak Türkiye`de bunları tehdit eden bir yönetimle karşı karşıya olunduğunu ileri sürdü. Yülek, bu hürriyetlerin olması halinde insanların ufkunun açılacağını ve Türkiye`nin uluslararası yarışta geri kalmayacağını ifade etti.


DANIŞARAK YÖNETMELİK ÇIKARACAK

Toplantının Türkiye ve Dünyada karşılaştırmalı Olarak Yönetmelik ve Yasal Düzenlemeler konulu oturumunda konuşan, Telekomünikasyon Kurulu Üyesi Erkan Akdemir ise Kurulun önümüzdeki dönemde etkin piyasa gücü tanımına giren işletmeleri belirleyeceğini, işletmelere eşit yakınlıkta olup sektöre danışarak yönetmelik çıkaracağını söyledi. Kurulun sektörü denetleyeceğini ve gerektiğinde ceza yetkisini kullanacağını ifade eden Akdemir, tüketicinin de hamisi olacağını belirtti. Sektörde Ulaştırma Bakanlığı`nın politika belirleyeceğini ve lisans vereceğini, Rekabet Kurumu`nun da birleşme ve devralmalardan sorumlu olduğunu hatırlatan Akdemir, Telekomünikasyon Kurulu`nun yapmayacağı konuların ise rekabetin oluştuğu piyasalara müdahale etmemek, lisans vermemek ve kapalı kapılar ardında düzenlemeler yapmamak olduğunu kaydetti. Özelleştirme İdaresi Telekomünikasyon Daire Başkanı Hasan Süer de, 2010 yılında mobil telefonun sabit telefonla başabaş duruma geleceğini, üçüncü jenerasyon mobil telefon sisteminin sektörün geleceğini önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Süer, Türkiye`de Türk Telekom gibi bir şirketin mutlaka Türkiye tarafından yönetilmesi değil de, global anlamda stratejik ortaklarla yönetilmesinin, üzerinde durdukları bir alternatif olduğunu kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi