Telekom`un Formülü Hazır

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türk Telekom`un GSM 1800 için ödeyeceği 2.5 milyar dolar için çözüm bulundu. 1996-99`da bütçeye aktarılan Telekom payları, görev yatırımları ve kamunun borçları ödenecek miktardan mahsup edilecek


Türk Telekom`un, İş Bankası-Telecom Italia ortaklığı ile aynı koşullarda sahip olacağı mobil telefon işletmesi için ödeyeceği 2.5 milyar dolar için formül bulundu. 1996-99 döneminde bütçeye aktarılan Telekom payları, görev gereği yatırım tutarları ve kamu kuruluşları borçları, ödenecek tutardan mahsup edilecek.
TBMM`ye sevk edilen bütçe yasa tasarısıyla, Türk Telekom gelirlerinden bütçeye aktarılan tutarların, GSM 1800 mobil telefon sistemi için karşılığı ödenecek lisans bedeline mahsup edilmesi öngörüldü. Mahsup edilecek gelirler, 1996-1999 dönemini kapsıyor. Ayrıca, Türk Telekom`un Başbakanlık, Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu kararları uyarınca yaptığı yatırımlar ve hizmetler karşılığında 31 Aralık 2000 tarihi itibarıyla Başbakanlık bütçesinden, Hazine`den, fonlardan ve belediyeler dışındaki resmi dairelerden olan telekomünikasyon alacakları da bu mahsuba dahil edildi.


Söz konusu mahsuplaşmanın nasıl yapılacağı ise Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından ortak olarak belirlenecek. Öte yandan Hazine`nin başına bela olan garantili krediler 2001 yılı bütçesinde biraz daha disiplin altına alınıyor. Hazine`nin garantör olacağı kuruluşlar `inceleme ve denetim` altına alınabilecek. Belediyelerin garantili dış borçlanması 500 milyon dolarda tutulurken, diğer kamu kuruluşlarına 4 milyar dolarlık bir limit açıldı. 2001 yılı bütçe yasa tasarısında, disiplin altına alınmaya çalışılan Hazine garantili dış borçlar için yeni düzenlemelere yer verildi. Hazine`nin garanti verdiği dış krediler, ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından ödenmeyince bu yükümlülükler Hazine tarafından yerine getiriliyordu. Hazine`yi kullanarak kaynak yaratmak isteyen kuruluşlar da garantili borçlar için sıraya giriyorlardı. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin metro ve arıtma sistemi gibi yatırımları bu yolla Hazine`ye finanse ettirilmiş, garantili dış borç kullanımı ilçe belediyelerine kadar yaygınlaşmaya başlamıştı.


LİMİT 500 MİLYON DOLAR;

Hazine üzerinde 5 milyar doları aşan bir yük haline gelen garantili dış borçlanma için bütçe yasa tasarısında yapılan düzenleme ile dış borç kullanan kuruluşlar `inceleme` merceği altına alınabilecek ve denetlenebilecek.
Yasa tasarısı ise Hazine`nin garantörlüğünde 2001 yılında yapılacak dış borçlanma limiti, 2000 yılında olduğu gibi yine 500 milyon dolar ile sınırlı tutuldu. Bu limitler, belediyelerin dış borçlanma imkânlarını önemli ölçüde daraltıyor. Hazine`nin yükümlülüklerini ise azaltıcı rol oynuyor.


4 MİLYAR DOLARLIK İMKAN;

Tasarıyla başta KİT`ler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yaşadığı finansman sorununun aşılması için de Hazine garantili borçlanma imkânı getiriliyor. Özel hukuk hükümlerine tabi olmakla birlikte sermayelerinin yüzde 50`sinden fazlası kamuya ait olan kamu kurum ve kuruluşları için 2001`de Hazine garantörlüğünde 4 milyar dolara kadar dış borçlanma imkânı getirildi. Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet modelleriyle yapılacak yatırımların yanı sıra işletme hakkının devri ve benzeri modeller çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler için sağlanacak dış borçlanmalar da Hazine garantisinden yararlanabilecekler. Garantilere getirilen sınırlamalar, bu tür yatırımlar için uygulanmayacak. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi