Telekom’da Yabancılara Yönetim Hakkı Da Yetmedi

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Telekom için alınan ve bakanlıklar arasında krize yol açan yönetsel hakların devri kararı da yabancı şirketleri yeterince memnun etmedi. Telekom ile ilgilenen şirketler ve sektör uzmanları, mevcut konjonktürde bu tavizlerinde yeterli olmayacağını , Türkiye’nin düşük fiyatla Telekom’u satmayı kabullenmesi gerektiğini belirttiler.


Türkiye Telekom’u özelleştirmek için ne yaparsa yapsın yabancı şirketlere yaranamıyor. İstikrar programının özelleştirme ayağının en önemli uygulamalarından biri olan Türk Telekom’da satılacak hisse oranının arttırılması yüzde 33.5 oranındaki hisse karşılığındayabancı ortağa şirket kontrolünün bırakılması da bekleyen etkiyi yaratmadı. Bir önceki ihaleye teklif vermeyerek Türkiye’nin uyguladığı programı çok zor durumda bırakan ve Türkiye’yi “sıkıştıran” yabancı şirketler, verilen tavizleri yetersiz bulurken yine tamkinli davranmayı şeçtiler. Türk Telekom’un ihalesiyle bundan sonraki süreçte ilgileneceklerini dile getiren şirketler, bu ilgilerinin fiyatın yükseleceği beklentisi yaratmaması gerektiğini öne sürdüler.


Mevcut konjonktürün Telekom ihalesini zorlaştığını kaydeden şirketlerin temsilcileri, “Türkiye’nin ülke riski şu anda çok yüksek. Eğer Telekom’u satmak istiyorsa düşük fiyattan da olsa satmaya razı olmalıdır” dediler. Yabancı şirketler uyduların özelleştirme dışında bırakıldığını, Telekom’un GSM şebekesinden de beklenildiği ölçüde pay verilmediğini hatırlattılar. Ayrıca GSM şebekesinin diğer işletmecilerin gerisinde kalacağının ortaya çıktığını vugulayan şirketlere göre, yabancı ortağın GSM şirketinde de kontrolü elinde bulundurması gerekli. Aksi takdirde Telekom’un GSM işletmeciliğinde başarılı olması zorlaşacak. Şirketler son olarak Polonya Telekom’un yüzde 35 hissesinin France Telekom tarafından yaklaşık 4 milyar dolara alındığını, ancak Polonya Telekom’un kendisini ispatlamış bir GSM şebekesinin bulunduğunu üstelik aradan geçen süreçte fiyatların daha da düştüğünü dile getirdiler. (DÜNYA)
 

Hisse Başarıyla eklendi