Telekom`a 4 alternatif

01.04.2002 - 13:34 | Son Güncelleme :


Danışman firma Arthur Andersen, özelleştirmede izlenebilecek yolları saptadı. Bulunan dört farklı formül Telekom Yönetim Kurulu`na sunuldu

Türk Telekom`un özelleştirilmesinde uygulanacak model için dört alternatif seçildi. Yıllardır tartışılan Telekom özelleştirilmesinin gerçekleşmesi için dört alternatif arasından birisi üzerinde karar verilecek. Telekom`un yeniden yapılanması için seçilen danışman firma Arthur Andersen, bu konudaki kapsamlı ilk raporunu Telekom Yönetim Kurulu`na sundu. Arthur Andersen`in raporu doğrultusunda 10 Nisan`a kadar `yol haritası` tamamlanacak.

Önerilen modeller

1- Halka arz: Bu öneri kabul edilirse, Telekom hisselerinin bir bölümü ya da altın hisse dışındaki tamamı iç ve dış piyasalarda halka arz edilecek. Ancak yeterli talep gelip gelmeyeceği büyük risk oluşturuyor.

2- Parçalı satış: Telekom holding haline gelecek, küçük şirketler halinde parçalara ayrılarak özelleşecek. Kablolu TV, GSM, İnternet gibi hizmetler ayrı ayrı satılacak. Ancak hukuki bazı sorunlar çözülmeyi bekliyor.

3- Blok satış: Hisselerin blok olarak yerli-yabancı yatırımcılara satılmasını öngörüyor. Sektörün daralması ve yaşanan kriz nedeniyle istenen fiyatın elde edilemeyeceği korkusu var.

4- Altyapı şirketi: Telekom`un sadece bir altyapı şirketi halinde yapılandırılması, bütün sektöre altyapı hizmeti vermesi diğer hizmetlerden hızla çekilmesi olarak rapora alındı.

Yönetim değişecek

Türk Telekom`da Genel Kurul tarihi de yaklaştı. En geç mayıs ayı sonunda Genel Kurul`un toplanması gerekiyor. Hazine kaynaklarından alınan bilgiye göre, Genel Kurul için özelleştirme çalışmalarında `yol haritası`nın çizilmesi ve özelleştirme modelininin seçilmesi bekleniyor. Yönetim Kurulu`nun büyük bölümü değişecek. Genel Kurul için şimdiden kulisler hareketlendi. En büyük tartışma konusu ise Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk`le ilgili olarak yaşanıyor. Alptürk`ün Yönetim Kurulu`na girmek istediği konuşuluyor. Alptürk, geçen yıl yapılan tartışmalı Genel Kurul`a kadar hem Genel Müdür hem de Yönetim Kurulu üyesiydi. Ancak Yönetim Kurulu ve icranın başındaki Genel Müdür`ün ayrı kişilerden oluşması gerektiğini düşünenler de var.
 

Hisse Başarıyla eklendi