Tekstilde `eşel mobil`e son

18.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Nisan ayından bu yana 18. Dönem Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerini sürdüren Tekstil İşverenleri Sendikası ile Tekstil İşçileri Sendikası, TEKSİF ve Öz İplik - İş Sendikası anlaşmaya vardı. İşverenler dalgalı kurla birlikte enflasyonun artışa geçtiğini, işçiler ise bu ortam karşısında fabrikaların kapanmaya başladığını ve işsizliğin arttığını gerekçe göstererek eşel mobili kaldırma kararı aldı. 18. Dönem TİS görüşmelerinde taraflar arasında bulunan Öz İplik - İş Sendikası Başkanı Yusuf Engin, kararın her iki tarafı da memnun ettiğini söyleyerek, `İşçilerimiz eylül ayına kadar eşel mobil sistemi doğrultusunda enflasyon oranında zam almaya devam edecekler. Ancak Eylül ayından sonraki 1 yılı kapsayan yeni dönemde aylık yüzde 3 zam alacaklar` dedi.
18. Dönem TİS`i Finansal Forum`a değerlendiren Öz İplik - İş Sendikası Başkanı Yusuf Engin, ülkenin mevcut durumunun hem işvereni hem de işçiyi orta noktada buluşturduğunu söyledi. Engin, `Her geçen gün işletmeler ya küçülüyor ya da kapanıyor, çalışanlarımız işlerinden oluyorlar. Yani ya işletmeler kapanmaya devam edecekti ya da bir çözüm bulunacaktı. Biz de tüm bu gelişmelirin ışığında sorumluluk bilincimiz ile eşel mobilden vazgeçtik. Eğer, ülkenin şartları bizi buna mecbur kıldıysa ki; bu doğrudur, o zaman bizi yönetenler utansın` dedi.

`Başka çare yoktu`
İki aydır sürdürdükleri görüşmeler sonucunda alternatif çözüm bulunamadığını kaydeden Engin, `İki aydır taraflarla sürekli bir araya geldik, ancak bir türlü uzlaşma sağlayamadık. Bu süre sonunda eşel mobilin kaldırılması formülü bulundu. Ortak bir karar sonucu biz de eşel mobil`e son noktayı koyduk` dedi. `Yeni dönemin kaderini enflasyon belirleyecek` diyen Engin, enflasyonun önümüzdeki aylarda düşüşe geçmemesi halinde işçilerin zararlı çıkacaklarını söyledi. Böyle bir durum karşısında tavırlarını ortaya koyacaklarını belirten Engin, `Umarız başta Kemal Derviş olmak üzere, yetkililerimiz enflasyonun düşeceği konusunda haklı çıkarlar. Yoksa uzlaşma sıkıntıya girer` dedi. Engin, şunları söyledi: `Türkiye`de gerek siyasi gerekse ekonomik olsun bütün göstergeler negatif seyrediyor. Bir belirsizlik var. Gelecekte ne gibi gelişmelerin yaşanacağını bilemiyoruz. Ancak Türkiye bir krizi daha kaldıramaz. Bunun için de herkes sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Eğer şartlar bizim beklentimiz doğrultusunda gelişmez, enflasyon düşeceği yerde artışa geçerse, biz de işverenin kaldırabileceği bir düzeyde artış talebinde bulunuruz`

Yatırım ve üretim sorunları çözer
Türkiye`de sorunların çözülebilmesi için öncelikle 12 milyon işsizine iş imkanı yaratılması gerektiğini söyleyen Engin, bunun da işletmelerin çalışması ile mümkün olabileceğini söyledi. Engin, `İşsizliği önlemek ve yeni iş imkanları yaratmak zorundayız. Bu da sanayicinin önündeki engelleri kaldırmakla mümkün. Yatırımların teşvik edilmesi şart. Ne kadar istihdam alanı açılır ve üretim arttırılırsa sorunlar da o kadar hızlı çözülebilir. Aksi sonumuz olur` dedi.
 

Hisse Başarıyla eklendi