Tekstilci bakanlık istedi

13.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


TGSD Başkanı Keşçi, ücretler üzerindeki vergilerin en önemli sorunları olduğunu söyleyerek, sektörün bir bakanlık çatısı altında toplanması isteğini dile getirdi.
Bu yıl 11 milyar dolar ihracat yapmaya hazırlanan tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri devletten destek bekliyor.

Ücretler üzerindeki vergilerde enflasyondaki iyileşme oranı kadar indirim yapılmasını isteyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Güngör Keşçi, Popülist ve gündelik devlet yaklaşımları bırakılmalı, ABD ile serbest ticaret anlaşması yapılmalı, ek vergiler yenilenmemeli, özelleştirme bir yıl içerisinde tamamlanmalı ve pamuk, tekstil ve hazır giyim sektörlerinden sorumlu bir bakanlık kurulmalı dedi.

Yılın dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre hazır giyim ihracatının yüzde 2.2 artarak 5 milyar 722 milyon dolara ve tekstil ihracatının yüzde 4.3 artarak 1 milyar 938 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Keşçi, Türkiye`nin, Avrupa Birliği (AB) hazır giyim tedarikçileri arasında ikinciliği ve tekstilde birinciliği koruduğunu açıkladı. TGSD`nin hazırladığı rapora göre 1999 yılında imalat sanayinde SSK kayıtlı çalışan 2 milyon 93 bin 199 kişinin toplamı içinde tekstil ve hazır giyim işçileri yüzde 30.60 ile önemli bir pay alıyor. Dünyadaki gelişmelere de değinen Keşçi, dünyanın en düşük işçilik maliyetine sahip 71 ülkenin, Türkiye`nin en büyük pazarları AB ile ABD pazarlarına ihracatta çok büyük avantaj elde ettiğini ifade ederek Bu, Türkiye`nin yakın gelecekte uluslararası pazarlarda milyarlarca dolarlık kayba uğrayacağını gösteriyor dedi.


İşçilik maliyeti üzerindeki devlet kesintilerinin OECD ortalamasının yüzde 14.9 olmasına karşın, Türkiye`de yüzde 49`u bulduğunu belirten Keşçi, sanayi üzerindeki devletin ağır yükünün insanları kayıtsız ekonomiye ittiğini vurguladı. İstanbul Sanayi Odası ile birlikte hazırlanan `Sosyal Sorumluluk Projesi`ni yakında uygulamaya koyacaklarını anlatan Keşçi, İşgüvencesi Yasa Tasarısı için de Sanayi sektörünü zora sokar yorumunu yaptı. (RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi