Tekstil İşvereninden İşçisine Yüzde 15

27.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Tekstil İşverenleri Sendikası, Teksif, Tekstil ve Öziplik-İş Sendikası ile yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin önümüzdeki hafta tamamlanmasını bekliyor.


Bugün Teksif`le sosyal haklar için masaya oturacak olan işveren sendikasının, pazar günü çalışma, fazla mesai ücretlerinin yüzde 50`ye indirilmesi, esnek çalışma ve TİS`lerin yürürlük süresinin 3 yıla çıkarılmasının da aralarında bulunduğu teklifi üzerinde müzakereler sürecek. İşçi sendikalarının yüzde 40 zam isteğine karşılık, pazarlık masasına sıfır zamla gelen işveren sendikasının TİS`te ücret artışlarını en fazla yüzde 15-20 oranındaki artışla bağlamak istediği öne sürülüyor. İşveren sendikası önümüzdeki hafta Teksif`le yapılan görüşmelerin imza aşamasına geleceği görüşünde.


CİDDİYE ALMADIK;

Tekstil işkolunda örgütlü en büyük sendika olan Teksif`le yapılacak anlaşma sektör için belirleyici önem taşıyor. Teksif Başkanı Zeki Polat, `Pazar günü çalışma konusunu ciddiye almadık. Fazla mesaiyi konuşuruz. Önceki sözleşmede fazla mesai ücretlerinin yüzde 50`ye indirilmesini kabul ettik` dedi. Polat, önceki sözleşmede de istedikleri yüzde 80 zamma karşı işverenin sıfır zamla masaya geldiğini belirterek, `Yüzde 40`ta anlaştık. İşveren enflasyonu bahane ediyor. Ama bizi kağıt üzerindeki enflasyon değil, mutfaktaki enflasyon ilgilendiriyor` diye konuştu.


Tekstil sektöründeki TİS 92 bin işçiyi ilgilendiriyor. Görüşmeleri Türk-İş`e bağlı Teksif 240 işyerinde 64 bin, Hak-İş`e bağlı Öz İplik-İş 30 işyerinde 13 bin, DİSK`e bağlı Tekstil Sendikası da 224 işyerinde 15 bin işçi adına yürütüyor. TİS, kapsamındaki işyerleri arasında, Akın Tekstil, Aksu İplik, Altınyıldız, Atlas Halıcılık, Ay-Yıldız Tekstil, Berdan Tekstil, Gümüşsuyu Halı, Karaca Örme Sanayi, Kordsa, Mithat Giyim, Narin Tekstil, Nergis Tekstil, Pilsa Plastik Sanayi, Sifaş, Vakko ve Yünsa gibi işyerleri bulunuyor. (FİNANSAL FORUM)

 

Hisse Başarıyla eklendi