Tekstil İhracatçısı Önlem Bekliyor

10.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



-Uludağ İhracatçılar Birliği Başkanlar Kurulu Başkanı Yıldırımçakar: -Konfeksiyon İhracatındaki Gerileme Rekor Düzeyde -İhracatın Desteklenmesinden Önce, Önümüzdeki Engeller Kaldırılmalı

BURSA (A.A) - 10.11.2000 - Tekstil ihracatçısı, KDV iadesi, pahalı elektrik kullanımı, Alman Markı ile Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesi ve uzakdoğu ülkelerinden gelen dampingli kumaşların ülkeye girişinin önlenmesi gibi konularda yaşanan sorunlara hükümetin çözüm bulmasını istiyor. Uludağ İhracatçılar Birliği (UİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Orhan Yıldırımçakar, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`de tekstil ve konfeksiyon sektöründe ihracatın gerileme noktasına geldiğini belirterek, hükümetin bir an önce sorunlara çözüm bulması gerektiğini söyledi.

-KONFEKSİYON İHRACATINDA REKOR GERİLEME-

Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının Ekim ayında yüzde 14, tekstil ihracatının da yüzde 0.7 oranında gerilediğine dikkati çeken Yıldırımçakar, Özellikle konfeksiyondaki gerileme rekor düzeyde dedi. Yıldırımçakar şöyle konuştu: İhracatçının desteklenmesinden önce önümüzdeki engeller kaldırılmalı. Mark ile Euro sürekli değer kaybediyor. Tekstilci hammaddesini dolar üzerinden alıyor, ancak ihracatını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. Euro`nun dolar karşısında değer kaybetmesi ihracatçıyı sıkıntıya sokuyor. Bunun yanında en önemli girdilerden elektriğin dünya ortalama fiyatı 3-3,5 cent iken Türkiye`de 7 cent. En pahalı elektriği Türk sanayicisi kullanıyor. Ayrıca özellikle uzakdoğu ülkelerinden gelen dampingli kumaşlara da antidampig vergisi konulmalı. Bu önlemlerin alınması için hükümetin bir an önce adım atmasını bekliyoruz.

Son günlerde ortaya çıkan hayali ihracat operasyonlarıyla ihracatçının Maliye tarafından sıkı takibe alındığını ifade eden Yıldırımçakar, bu durumun da işlemlerin yavaşlamasına neden olduğunu kaydetti. KDV iadelerinin geç ödendiğini vurgulayan Yıldırımçakar, konuya ilişkin Maliye Bakanlığı`na götürdükleri öneriyi şöyle özetledi: İhracatçı, KDV iadesinin yerine geçecek (çek) niteliğindeki bir evrakla SSK`ya prim, TEDAŞ`a da elektrik borcunu ödeyebilir. Yani maliye, SSK ve TEDAŞ`a borçların mahsubuna yönelik bir evrak tanzim ederse ihracatçı da bu gecikmeden etkilenmez.
 

Hisse Başarıyla eklendi