Tekstil 2001 yılında kan kaybedecek

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`de üreticiler ve ihracatçılar, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde uygulanan kur politikasından olumsuz etkileniyor. Özellikle Türkiye`nin lokomotif sektörlerinden biri olan tekstilde rekabet avantajı Uzakdoğu`ya kaptırılırken makro ekonomi politikaları da sektörün daha da kan kaybetmesine neden oluyor.

İşten çıkarmalar:

2001 yılından ``umutsuz`` olan sektör temsilcileri, özellikle yeni yılda uygulanan politikalar değişmezse üretime ara verilmesi, fabrikaların kapanması ve işten çıkarmaların yaşanabileceğini belirttiler.

Depremlerin ve krizlerin yaşandığı 1999 yılında genel ihracat yüzde 5, hazır giyim ihracatı yüzde 7 oranında gerilerken 2000 yılında da sektör bir türlü belini doğrultamadı.

2000 yılının ilk yarısında ihracatın istikrarsız bir seyir izlediği, ikinci altı ayda da istikrarlı bir düşüş içine girdiği gözleniyor.

Hazır giyim sektöründe ihracatın yüzde 65`inin gerçekleştirildiği Avrupa Birliği`nde Euro`ya bağlı para birimlerinde yaşanan düşüşlerin tekstili olumsuz etkilediği gözlenirken 2001 yılında Euro`nun seyrinin tekstil sektörünün gidişatında belirleyici olacağı söyleniyor.

Türkiye`nin 31 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasının bu politikalarla pek mümkün olmadığı belirtilirken tekstil ihracatında da yüzde 10-15 oranında düşüş bekleniyor.


REKABET DEĞİŞTİ:

Dünyadaki yeni eğilimler ;

- Tekstil endüstrisinde de teknolojik gelişmelere ayak uyduran şirketler gelecekte başarılı olabilecekler. Yeni teknolojik gelişmeler rekabette şirketleri ön sıraya taşırken yeni teknolojilere adapte olamayanlar yok olacak.

- Üretimin kuralları değişmeye başladı. Artık fazla ve kaliteli üretmek kızgın rekabet ortamında şirketleri bir yere taşımıyor. Kitlesel üretimin yerini kişiye özel üretim alıyor.

- Tüketiciler, üretim sürecine dahil oluyorlar. Kendilerine özel ürünler için gerek tasarım yapabilecek gerekse malzeme seçiminde bulunabilecekler.

- Çevreye dost üretim süreçleri ve ürünlerin 21. yüzyılda daha da ağırlıklı olacağı vurgulanıyor. Özellikle kaynakları en az tahrip eden ve geriye dönüşümlü ürünlerin öne çıkacağı belirtiliyor. (CUMHURİYET)

 

Hisse Başarıyla eklendi