Teknoloji, Medya ve Telekom Hisseleri

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Yeniden Düşüşe Geçti.....


Çarşamba günü Nasdaq`da patlak veren keskin düşüş, Kanadalı fiber optik şirketi Nortel Networks`ün satış rakamlarına ilişkin hayalkırıklığından kaynaklandı ve Avrupadaki TMT hisselerine yansıdı.


Piyasalar, teknoloji, medya ve telekom(TMT) sektörlerinde görülen iyileşmenin tersine dönmesiyle birlikte, yeniden çalkalanmaya başladı. Çarşamba günü Nasdaq`da yaşanan keskin düşüş, Nortel Networks`ün satış rakamlarına ilişkin hayalkırıklığından kaynaklandı ve Avrupa`daki TMT hisselerine yansıdı.
Teknoloji ağırlıklı ABD endeksleri erken saatlerde düşmeye devam etti: Telekom devi WorldCom da beklenenlerin altında bir gelir büyüme oranı açıkladı. İki diğer sorun da piyasaların geçen haftalardaki düşüşüne katkıda bulundu.
Irak petrol nakliyatını durdurma tehdidi savurunca, petrol fiyatları yeniden fırladı. Irak`ın bu tehdidi, bu ülkenin sattığı petrolün dolar değil, euro üzerinden işlem görmesi talebi yatıyor.


Iraklılar, euro dolara karşı tarihsel düşüşler yaşarken, bu para birimi üzerinden işlem arzu eden tek ülke olarak görülüyor. Bu koşullarda, ABD işsizlik oranında görülen makul rakamlar bile menkul kıymetlerin düşüşünü durduramadı. Avrupa ve Asya`daki kayıplar aşırı değilse de, boğalar için hayalkırıklığı yaşanan bir dönemdi. Boğalar 19 Kasım`daki toparlanmanın süreceği ve güçleneceği görüşündeydi. New York`taki UBS Warburg`dan Gail Dudack`a göre, Piyasa aşırı satılmış durumda. Bu da yakın dönemde bir toparlanma olasılığına işaret ediyor, ancak orta dönem manzarası kötüledi. Üç popüler piyasanın 200 günlük hareket averaj endeksleri düşüyor - bir ayı piyasasının karakteristiği 18 Kasımdaki düşüşün aşırı hacim sergilemeyişi veya 19 Kasım`daki ilerleme, teslimiyet aşamasının henüz gelmediğine işaret ediyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


 

Hisse Başarıyla eklendi