Teknik analiz altın ve borsa için ne diyor?

16.04.2013 - 08:53 | Son Güncelleme :

Uzun süre sonra tekrar merhabalar… Piyasalar gerçekten çok enteresan bir dönemde. Özellikle 30 yılın en sert düşüşünü yaşayan altın piyasası için… İst


<ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Mehmet_Coban.jpg">Uzun süre sonra tekrar merhabalar… Piyasalar gerçekten çok enteresan bir dönemde. Özellikle 30 yılın en sert düşüşünü yaşayan altın piyasası için… İsterseniz öncelikle bu düşüşün nedenlerine kısaca değinelim…

Mehmet ÇOBAN
Görüş ve önerileriniz için: twitter.com/MCobanAnaliz

Şu an piyasada konuşulan iki senaryo var. Biraz makro bakarsak; FED tutanaklarında parasal genişlemeye dair olumsuz görüşlerin artması tetikleyici neden olarak gösteriliyor. Bir diğeri ise Günay Kıbrıs’ın altın satışı kararı. Aslında satış kararını içerin meblağ o kadar da yüksek değil: 400 milyon Euro…  Ancak buradaki asıl endişe bu satışın ardından benzer dönemler yaşayan İtalya, Portekiz ve İspanya’nın da piyasaya yoğun miktarda altın süreceği dedikoduları. Yani yine dedikodular piyasaya yön vermiş görünüyor.

Altın’da bu noktalara dikkat

Biraz çok yüzeysel olarak teknik olarak bakalım ‘altın’a isterseniz… Öncelikle şunu belirtmek isterim. Altında bu düşüş teknik olarak bir tepki alımı getirebilir. Ancak altın’da artık yukarı yönlü bir trendin teknik anlamda şu an için oluşması zor görünüyor. Ons olarak 1307 dolar, TL/gr olarak ise 76,70 seviyeleri son derece önemli. Geri çekilmenin devamı halinde bu seviyelerden tepki gelmesi muhtemel. Aksi durumda teknik anlamda düşüşün devam edeceği görülüyor. Gelen alımların ise tepki alımı niteliğinden öteye gitme şansı düşük.  Ancak tekrar belirtelim özellikle yaz dönemine doğru altında 1250 dolara doğru bir geri çekilme hareketi olabilir.

Borsada yukarı hareket devam edebilir

Öncelikle grafiğe dikkatlice bakalım. BIST 100 endeksi 01.06.2012 tarihinden beri kırmızı trend çizgisiyle gösterdiğimiz yükseliş trendinin üzerinde hareket ediyor. Endeks belirttiğimiz tarihten beri gerçek anlamda sadece 1 defa bu trend çizgisinin altına geriledi. Yakın zamanda ise sadece sarkmalar oldu. Yani şu an için endeksin orta vadeli yükseliş trend çizgisi üzerinde hareket ettiğini söylemek yanlış olmaz. Ana trendimiz bu… Çok kısa vadeli bakacak olursak; endeks 82 bin 204 puan seviyesinden başlayan ve oluşma aşamasında olan kısa vadeli yükseliş trendi üzerinde hareket ediyor. Bu trend çizgisinin destek noktası bugün itibariyle 84 bin 804 seviyesinde. Bunun altına gelinmesi endekste 83 bin 932 ve 83 bin 253 desteklerinin görülmesine neden olabilir.

Ancak şu anki görünüm endeksin biraz daha yukarı gideceğini yönünde. Beklentimiz dahilinde yukarı hareketlerin devamı halinde 86 bin 836 – 87 bin 835 seviyeleri görülecek gibi… Ancak bu seviyelere yaklaşılması durumunda trend direnci olması açısından özellikle dikkat edilmeli ve olası kar satışlarına karşı hazırlıklı olunmalı.

Bol kazançlar…

 

Hisse Başarıyla eklendi