Tekel`in Puro Üretimi Yılbaşında Başlıyor

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Tekel, 1997`de Kübalı Cates firması ile imzaladığı Türkiye`de puro üretim anlaşmasını 2001 Ocak ayında hayata geçirecek

Tekel, sigara ve içkiden sonra, uzun süredir planlarını yaptığı puro üretimine 2001`de başlayacak. Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay, 1997 yılında Küba`nın başkenti Havana`da imzalanan protokol çerçevesinde, Cates firmasıyla ortaklaşa kurmayı planlandıkları puro fabrikasının 2001`in Ocak ayında üretime alınacağını dile getirdi. Şu anda puro üretim makinelerinin imalatının devam ettiğini kaydeden Akbay, önümüzdeki aylarda makinelerin montajına başlanacağını ifade etti. Akbay, puroları `Fonseca` markasıyla piyasaya sunacaklarını belirterek, yılda 10 milyon adet puro üretmeyi planladıklarını, üretimin talebe göre artabileceğini bildirdi. Akbay, şöyle devam etti:

Fabrikayı İstanbul`da kuruyoruz. Kasım`da bazı personeli, Hollanda`ya eğitim için göndereceğiz. Ocak 2001`de 1 ve 3 gramlık pura üretimine başlayacağız. Akbay, puroların 2 yıl Küba, daha sonra da Küba ve Türk tütünlerinden üretileceğini söyledi.

Tütün alımı kısıldı

Tekel`in yıllık 189 bin ton olan tütün alımının, 150 bin tona düşürüldüğünü, depolarda halen 450 bin ton tütün stokunun bulunduğunu kaydeden Akbay, Özellikle ABD`de sigara aleyhine açılan davalarda kazanılan tazminat miktarı 146 milyar dolara ulaştı. Bu nedenle ABD, Türkiye`den ve diğer ülkelerden yaptığı tütün ithalatını azalttı. Tekel`in ihracatında tütün önemli yer tutuyordu. İç ve dış pazardaki daralma nedeniyle bu kotanın getirilmesi doğaldır dedi. (SABAH)
 

Hisse Başarıyla eklendi