TEAŞ Zarar Ettiriliyor

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Dünya Bankası raporunda yanlış uygulamalar sonucunda TEAŞ`ın 2010 yılına kadar her yıl 1,5 milyar dolar zarar edebileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye enerji sektörünün kapalılığını ele alan Dünya Bankası raporu enerji sektöründe rekabete dayalı bir ihale ile hazırlanmayan yap–işlet–devret (YİD) projelerinin yeni enerji üretimi maliyetlerinin çok yüksek olmasına neden olduğunu açıkladı. Dünya Bankası`nın hafta içinde açıklanan 3 yıllık Türkiye raporunda bu durumun TEAŞ (Türkiye Elektrik Üretim ve İletim AŞ)`ın mali yapısını bozduğu gibi, kurumun 2010 yılına kadar Türkiye`nin yıllık ortalama 1,5 milyar dolar zararına yol açabileceğini ve kamu sektörü içinde de muhtemel yükümlülükler doğuracağına dikkat çekildi.

TEAŞ`ın 12 Aralık 2000 tarihinde yeni tesisleri devreye alabilmek için Afyon, Germencik, Kuzey Ankara (Bağlum), Kızıltepe ve Adana`da yapacağı 5 trafo merkezi ihalesi ise tartışmalara sebep oldu. İhaleye girecek Türk müteahhit firmaları için; son 5 yıllık ortalama 43 milyon dolarlık iş yapmış olması, üretici firmaların teklif ettiği ürün dalında en az 10 yıl çalışmış olması, belirlenen kota oranında üretim yapması, TEAŞ`a daha önce ürün satmış olsa bile aynı ürünü daha önceki dış ülkelerden yabancı iki firmaya satmış olması gibi maddeler ile yerli firmaların dışlandığı ve bu şekilde de bütün malzemelerin dışarıdan ve yabancı firmalar tarafından temin edileceği ileri sürülüyor.

Selvi: Rapor yanlış

Rapor ve iddialarla ilgili sorularımızı cevaplandıran TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi, Dünya Bankası raporunun doğru olmadığını söyledi. Selvi, raporla ilgili olarak, ``Rapor yanlış. Yap–işlet–devret`lerde ilk 7–10 yıl bütün yatırım masrafları ve kârlılık konulup ilk yıllarda yüksek fiyatlar var. Bu doğru. Ancak 10 yıldan sonra fiyatlarda bir düşüş var. Ortalamaya bakılınca 6–6,5 cent civarında. Önemli bir ayrıntı da yabancılara biz yalvarmışız, gelin bu santralleri yapın diye. Yıllık 1,5 milyar dolar zarar konusunda TEAŞ`ın mevcut bir bütçesi var. Benim işletmeme yüzde 5 zam imkanı verilmesi halinde ben başabaş noktamı yakalıyorum. Her işletme gibi fiyat ayarlama, işçi çıkarması vb. imkanlar verilsin TEAŞ zarar etmez.`` açıklamasını yaptı.(ZAMAN)
 

Hisse Başarıyla eklendi