'TCMB faiz artırabilir'

05.08.2015 - 15:17 | Son Güncelleme :

TEB baş ekonomisti, "Merkez sadeleştirme öncesi 100 baz puan faiz artırabilir" dedi

https://i.bigpara.com/i/55big/erdem_basci_650.jpg

TEB baş ekonomisti Selim Çakır, bugünkü raporunda, "Türkiye'de siyasi belirsizlik devam ediyor. Bununla birlikte Fed'in potansiyel faiz artırımı var. Bu durum, Merkez Bankası'na faiz artırmaktan başka seçenek bırakmayacak" dedi.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), çoklu faiz koridoru politikasını değiştirerek faiz politikasını basitleştirne ve tek faize geçme niyeti olduğunu duyurmuştu.

Bloomberg News'in haberine göre; raporda, TCMB'nin, muhtemelen Ağustos ayındaki politika toplantısında, şimdi yüzde 7.5 seviyesinde bulunan bir hafta vadeli repo faizini 100 baz puan artırarak ve tavan faizi yüzde 10.75'te tutarak işe başlayabileceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Çakır, raporunda, "TCMB daha sonra, yıl sonuna kadar, tüm faiz oranlarını, şimdi yüzde 10.75'te bulunan koridorun üst faizinde ya da buna yakın seviyede tekleştirmek durumunda kalacak" dedi.

Çakır, ayrıca, olasılığı daha düşük bir senaryoya göre, TCMB'nin tüm gerekli fonlamayı, tek güçlü bir hareketle, tek bir faizde yapabileceğini belirtti. Raporda, bu durumda, "TCMB eğer bu hareketi yaparsa, muhtemelen yeni kilit faizi, mevcut bankalar için efektif fonlama oranı olan yüzde 9.5'te belirleyecek" denildi.

Çakır, "Tüketicii fiyatları enflasyonunun halihazırda yüksek olması, cari işlemler açığının geniş olması ve Türk Lirası'nın değer kaybı baskısı ile karşı karşıya olması nedeniyle, sıkılaştırma konusunda açık bir ihtiyaç var" dedi.

 

Hisse Başarıyla eklendi