TCMB`den hükümete açık mektup

28.07.2008 - 15:01 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Kanunun 42. maddesi uyarınca Devlet Bakanı Mehmet Şimşek`e hitaben Hükümete gönderilen açık mektup yayımlandı

https://i.bigpara.com/i/55big/349merkezbankasi.jpg

Merkez Bankası Kanunun 42. maddesi uyarınca Devlet Bakanı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tcmbdoviz.jpg" align="right" vspace="5">Mehmet Şimşek`e hitaben Hükümete gönderilen açık mektup yayımlandı.

AA


Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı`nın imzalarını taşıyan mektupta, 2008 yılının ikinci üç aylık dönemi sonu itibarıyla yüzde 8,5 olan belirsizlik aralığı üst sınırı, yıllık TÜFE artışının yüzde 10,61 olarak gerçekleşmesi ile aşıldığı belirtildi.

Bu açık mektubun, enflasyonun hedeflenen patikadan sapma nedenleri anlatıldığı ve Merkez Bankası`nın orta vadeli hedeflere ulaşmak için uyguladığı stratejinin ortaya konulduğu ifade edildi.

Mektuba göre, gıda fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki düşüş sürecini geciktiren ana unsur oldu. Yılın ikinci çeyreğinde enflasyondaki düşüşü engelleyen bir diğer ana unsur enerji fiyatlarındaki gelişmeler olarak belirlendi.

Enflasyonda beklenen düşüş eğilimine rağmen, bu düşüşün hızına ilişkin belirsizlikler bulunmakta.

Uzunca bir süredir devam eden arz yönlü şoklar enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesine neden olmakta ve geriye yönelik fiyatlama davranışlarının yaygınlaşma riskini de beraberinde getirmekte.

Mevcut talep koşulları arz şoklarının fiyatların geneline yayılmasını sınırlasa da, enflasyonun düşüş hızı iktisadi birimlerin enflasyon hedeflerini ne ölçüde referans aldığına bağlı olarak değişebilecek.

Dolayısıyla Merkez Bankası, önümüzdeki dönem için belirlenen yeni hedeflerin itibarının güçlendirilmesi konusuna odaklanmaya devam edecek. Bu çerçevede genel fiyatlama davranışlarına ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi