Tariş'ten 'Ege Koleksiyonu'

25.05.2016 - 15:01 | Son Güncelleme :

Tariş, 36 yörenin zeytinyağını Ege Koleksiyonu adıyla pazara sundu.

https://i.bigpara.com/i/55big/25052016_taris_650.jpg

Ege Bölgesi’ndeki 27 bin çiftçi ortağının ürünü olan zeytinyağının markalaşması için önemli çalışmalar yürüten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, bölgedeki tat zenginliğini ve özgünlüğü vurgulamak için Ege Koleksiyonu’nu oluşturdu. Ege Koleksiyonu, Ayvalık’tan Akhisar’a, Foça’dan Kuşadası’na kadar 32 kooperatifin farklı tat, koku ve kıvamı olan yağlarından oluşuyor. Zeytinyağının farklı lezzetlere sahip olduğunu kanıtlayan bu koleksiyon için ambalaj ve etiket tasarımına da özel önem verildi. Ayrıca tağşişin önlenmesi ve yerel zeytin türlerinin markalaşması için olmazsa olmaz niteliği taşıyan coğrafi etiket sistemi için de örnek bir uygulama hayata geçirildi.
 
Türkiye’nin zeytinyağında yıllık 700 bin tonluk üretim hedefi olduğunu dile getiren Cahit Çetin, “Bu da dünya ikinciliği anlamına geliyor. Bu hedef doğrultusunda ürünün yöresi ve değerleriyle sınıflandırılması iç ve dış pazardaki kalıcılığına büyük bir katkı yapar. Tüketici ne tükettiğini bilmelidir. Tüketici de yörelerin farklı lezzetlerini tatmak ve tercih yapma hakkına sahip. Bugüne kadar bu hakkı teslim eden hiç kimse olmamış. Ege Koleksiyonu’muz bu kapsamda kamusal yarar da gözetiyor. Bu bir anlamda bir halk laboratuarı. Çünkü zeytinyağının içindeki aromatik değerleri, tüketici kendi seçmeli. Bu hakkı sağlamak evvela insani bir duygu” dedi. Çetin, tanıtım eksikliği olan zeytinyağının yöreye göre tadı değişmeyen düz bir yağ gibi algılandığını belirtti.

ZEYTİNYAĞI BİR MEYVE SUYU

Haberin Devamı

Zeytinyağının diğer yağlardan farklı olarak doğrudan tüketim imkanı verdiğini, herhangi bir işlemden geçmeden sıkılarak tüketildiği için meyve suyu olduğunu kaydeden Çetin, “Şişe etiketlerimizde haritalar var. O yağın üretildiği işaretli nokta belirli. Arabasında navigasyon olan, üretildiği yere kadar gidebilir. Bu kooperatifçiliğin başarısı. Ortaklarımızın kendi fabrikalarında işledikleri yağ, bizzat bizim gözetimimizde şişeye giriyor. Haritada nokta hangi ilçeyi gösteriyorsa, oranın yağı olduğunu yüzde 100 garanti edebiliriz. İstanbul’da yaşayan bir Edremitli, Ankara’da yaşayan bir Milaslı kendi yöresinin yağına ilgi duyacak” diye konuştu.

 

Hisse Başarıyla eklendi