Tarım Birliklerinin Özelleştirilmesi

28.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-``Tarim Birliklerinin Özerkleşmesi İle İlgili Ana Sözleşme Önümüzdeki Günlerde Bakanlar Kurulu`Nda Görüşülecek`` -``Findik Üzerinde Uygulanan Popülist Politikaya Son Verdik``


GİRESUN (A.A) - 28.10.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, tarım birliklerinin özerkleşmesi ile ilgili ana sözleşmenin önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu`nda görüşüleceğini bildirdi. Bakan Tanrıkulu, bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşları ziyaret etmek üzere geldiği Giresun`da, Hotel Başar`da, basın toplantısı düzenledi. Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri hakkındaki 4572 sayılı kanunla, kooperatif ve birliklerin özerk ve mali yönden bağımsız olacaklarını belirten Bakan Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Amacımız kooperatif ve birliklerin piyasa şartlarında faaliyet gösteren, ortaklarının menfaatlerini koruyan, siyasi müdahaleden uzak, uluslararası kooperatifcilik ilkelerine göre yönetilen kooperatif ve birlikler olmasını sağlamaktır. Kooperatif ve birliklerin yeni kanuna intibakını sağlayacak, tarım birliklerinin özerkleşmesi ile ilgili ana sözleşme önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu`nda görüşülecek.


`` En büyük tarım birliklerinden FİSKOBİRLİK`in başarılı bir alım sezonu geçirdiğini vurgulayan Bakan Tanrıkulu, şöyle devam etti: ``Bu yıl aynı dönemde FİSKOBİRLİK`e 102 trilyon lira olmak üzere birliklere 200 trilyon lira Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kredisi sağlanmıştır. Biz bugüne kadar fındıkta uygulanan popülist politikalara son verdik. Fındıkta bu yıl 1 milyon 100 bin lira olarak açıklanan FİSKOBİRLİK alım fiyatının ilan edildiği tarihteki Merkez Bankası efektif satış kuruna göre karşılığı 1.69 Amerikan Doları`dır. Bu fiyat belirlenirken kağıt üzerinde ve lafta kalan popülist fiyat açıklanarak fındık üzerinden siyaset yapma alışkanlığından vazgeçilmesi esas alınmıştır.``


FINDIK PİYASASINDA DENGE SAĞLANDI;

Bakan Tanrıkulu, FİSKOBİRLİK`in 2000 yılı ürününden bugüne kadar 96 trilyon lira tutarında 88 bin 447 ton fındık alındığını ifade ederek, şöyle konuştu: ``FİSKOBİRLİK`in stoklarının piyasa üzerinde yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla, FİSKOBİRLİK`in stoklarında bulunan 1996, 1997, 1998 ve 1999 yılı ürününün yağlık olarak işlenmesi ve oluşacak zararın birliğin DFİF kaynaklı kredi borçlarına mahsup edilmesi Bakanlar Kurulu`nca karara bağlanmıştır. Üreticiye ürün bedelinin peşin ödenmesi nedeniyle, üreticiyi tatmin eden fiyat ile tüccar karşısında pazarlık gücünü koruyan piyasa dengesi sağlanmıştır.`` Bölgede sanayi altyapısının oluşması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Bakan Tanrıkulu, ``Giresun Organize Sanayi Bölgesi 2001 yılında tamamlanarak, hayata geçecek. Bölgede 2 küçük sanayi sitesi tamamlandı, inşaatı süren diğer ikisi de en kısa sürede tamamlanacak`` dedi.


KOOPERATİFLERİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ;

Türkiye`de kooperatiflerin işleyişlerinde bazı aksaklıkların olduğuna dikkati çeken Tanrıkulu, şunları söyledi: ``Ülkemizde kooperatiflere ve kooperatifçiliğe karşı bir güvensizlik mevcuttur. Çoğunlukla alt gelir gruplarındaki vatandaşlarımız için bir umut kaynağı olan kooperatiflerin sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması yönünde göreve geldiğimiz günden bugüne bir dizi çalışma başlattık. Bununla ilgili Resmi Gazete`de bir tebliğ yayımlattık. Bu tebliğle yeni bir yöntem uygulamaya konuldu ve 11 il pilot bölge olarak tespit edildi. Bu çalışma ile kooperatiflerde, şikayet üzerine denetimden programlı ve sorasında denetime geçildi.`` Bakan Tanrıkulu, daha sonra Vali Ali Haydar Öner`i ziyaret ederek ilin sorunları hakkında bilgi aldı. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yamak`ı da ziyaret eden Bakan Tanrıkulu, daha sonra incelemelerde bulunmak üzere Ordu`ya geçti.
 

Hisse Başarıyla eklendi