Tarih Yazan Fotoğraf

08.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`nin Avrupa yolculuğu, dün ilk kez fonda bir Türk bayrağının da bulunduğu Aile Fotoğrafı`yla, yeni bir dönemin eşiğine geldi. Nice Zirvesi`nin en önemli gündem maddesini genişleme öncesi kurumsal reformlar oluşturuyor.



Avrupa Birliği`nin 15 üyesi ile ilk kez Türkiye`nin eşit muamele gördüğü, aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve, Fransa`nın Nice kentinde dün başladı. Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye`nin coğrafi durumundan kaynaklanan kilit ülke konumundaki önemine dikkat çekti. Nice Zirvesi`nde 2004 yılında başlaması beklenen genişleme öncesi, birlik içinde yapılması planlanan kurumsal reformlar tartışılıyor. Zirvedeki uzlaşmada en büyük engeli, Fransa ve Almanya arasındaki güç çekişmesi oluşturuyor. Almanya, Avrupa Parlamentosu`ndaki temsil oranının üye ülkelerin nüfus oranına göre yapılmasını isterken, Fransa, kendisiyle birlikte Almanya, İngiltere, İtalya`nın eşit sayıda üyeyle temsil edilmesinden yana tavır koyuyor. Türkiye, büyük ülkelerin Komisyonda iki üye bulundurma haklarından vazgeçmesinin daha doğru olduğunu düşünüyor. AVRUPA Konferansı`nın ilk gününde, AB`ye üye ve aday ülkelerin liderleri aile fotoğrafı çektirdi. AB`nin 15 üyesi ile Türkiye`nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı konferansta Türkiye`yi temsil eden Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, aile fotoğrafında yerlerini aldılar. Fotoğrafta ilk kez aday ülkelerle eşit muamele gören Türkiye`nin bayrağı da yer aldı.


ŞİMDİ SIRA TÜRKİYE`DE;

Avrupa Birliği Komisyonu`nun genişlemeden sorumlu temsilcisi Günter Verheugen, tam üyelik için müzakerelerin başlamasının artık Türkiye`nin elinde olduğunu söyledi. Verheugen, tam üyelik müzakerelerinin başlamasının Türkiye`nin insan hakları ve demokrasi konusunda atacağı adımlara bağlı olduğunu bildirdi. Türkiye`nin idam cezasını kaldırması gerektiğini kaydeden Verheugen, işkenceyle mücadele, olağanüstü hal uygulaması ve insan haklarıyla ilgili diğer konularda Türkiye`den somut ilerleme beklediklerini söyledi.


NİCE`TE SAVAŞ VAR;

Zirveyi protesto için önceki günden itibaren Nice`e gelen küreselleşme karşıtlarının sayısı 60 bini bulurken, Paris Ulusal Bankası`nın şubesini ateşe veren göstericiler, zirvede imzalanacak Temel Haklar Şartı`nı `daha sosyal bir Avrupa` sloganıyla protesto etti. Göstericiler, Acropolis Kongre Merkezi civarındaki banka şubelerinin camlarına da `Kapitalist değil, sosyal bir Avrupa` gibi yazılar yazdılar. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi