Tanrıkulu: KOBİ`lerin AB Programından Yararlanmalarına Yardım Edeceğiz

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Sanayi Ve Ticaret Bakani Tanrikulu: -Ab`Nin Kobi`Lere Yönelik `4. Çok Yillik Kobi Programindan` Yararlanilmasi İçin Girişimlerde Bulunduk


ANKARA (A.A) - 24.11.2000 - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Avrupa Birliği`nin (AB) küçük ve orta boy işletmelere (kobi) yönelik 4. Çok Yıllık Kobi Programından yararlanılması için, AB nezdinde girişimlerde bulunduklarını bildirdi. Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, 2001-2005 yılları arasında 5 yıllık dönemi kapsayacak programın bütçesinin 230 milyon Euro olduğunu, programın, kobi`lere vizyon kazanma ve rekabet edebilme becerisi kazandıracağını kaydetti. Tanrıkulu, AB`nin kobi programı için temas noktası olarak Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı`nı (KOSGEB) belirlediklerini, Türkiye`nin bu programdan yararlanabilmesine dönük 5 yıllık süreç için gerekli 10 milyon Euroluk tahmini katkı payının, KOSGEB tarafından karşılanacağını açıkladı. Kobi`lerin, bu programın imkanlarından iyi performans göstererek yararlanmaları durumunda, ödenen katkı payından çok fazlasının geri kazanılacağını anlatan Tanrıkulu, AB`ye üye 19 ülkede 19 milyon 370 bin kobi bulunuyor. Türkiye`deki 200 bin işletme bu işletmelerle aynı rekabet ortamında karşı karşıya gelecek. Bu nedenle kobilerin rekabet gücünün artırılması hayatı önem taşımaktadır dedi.


KOBİ ANLAYIŞI AB İLE AYNI ÇİZGİYE GELMELİ;

Türkiye`nin kobi anlayışının AB`nin modern kobi anlayışı ile aynı çizgiye gelmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti: Siyasi anlamda AB ile zaman içerisinde giderilebilecek farklılıklar olmasına rağmen, teknik ve ekonomik anlamda Türkiye tercihini belirttiği yönde hızla ilerlemeye zorunludur. Türkiye`nin AB`ye üye olsun ya da olmasın, teknik esaslara uyum sağlaması ve rekabet gücünü artırması gerekmektedir. Tanrıkulu, 4. Çok Yıllık Kobi Programı`nın, girişim olgusu ve yeni işletmeler kurulmasının teşvik edilmesini, kobilerin finans durumunun iyileştirilmesini, kobilerin bilgi toplumunda rekabet gücünün artırılmasını, kobi destekleme ağlarının hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile yenilikçiliğin ve ar-ge faaliyetlerinin desteklenmesini hedeflediğini kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi