Tank ihalesinde sona doğru

29.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünya silah devlerinin iştahını kabartan 7 milyar dolarlık tank ihalesi 2001 yılında sonuçlanacak


Dünya silah devlerinin iştahını kabartan 7 milyar dolarlık tank ihalesi 2001 yılında sonuçlanacak.

Gecikmeli olarak Türkiye`ye gelen Amerikan M1A2 tanklarının kış testlerine tabi tutulmasından sonra Savunma Sanayii İcra Komitesi nisan da kazanan firmayı açıklamak üzere toplanacak.

Dev ihalede, Amerikan General Dynamics Land Systems-M1A2, Fransız GIAT-Leclerc, Alman Krauss-Maffei Wegman-Leopard 2A5 ve Ukraynanın Ukrspetsexport- T-84 tankları yarışıyorlar. Tank modernizasyonu ihalesinde kendi şirketlerinin menfaatini korumak için, bir adet M-60 tankının modernizasyon için İsrail`e gönderilmesine karşı çıkan ABD, yoğun temasların ardından gereken izni verdi. ABD`nin bu yöndeki kararını Aralık ayı başında Türkiye`ye bildirdiği öğrenildi. Dünya silah devlerinin iştahını kabartan tank ihalesinde takvim şöyle işleyecek:

- İhaleyen katılan firmaların tankları Ocak 2000`den başlayarak kış, performans ve atış testlerine tabi tutuldular. Bu süre Amerikan firması için uzatıldı. - Test sonuçları, Savunma Sanayii İcra Komitesi`ne Nisan 2001`de sunacak. İcra Komitesi yaptığı değerlendirme sonucu kazanan firmayı açıklayacak. - Kazanan firma, Türk ortaklarıyla birlikte 2003 yılında ilk prototipi üretecek. - Kara Kuvvetleri Komutanlığı, prototip üzerindeki değerlendirme ve isteklerini tespit ettikten sonra 2005 yılında seri üretim başlayacak. (YENİ BİNYIL)
 

Hisse Başarıyla eklendi