Takibe Barzani freni

28.09.2007 - 09:07 | Son Güncelleme :

PKK`ya karşı `sıcak takip` Barzani devreye girince sıkı koşullara bağlandı

https://i.bigpara.com/i/55big/

PKK`ya karşı `sıcak takip` Barzani devreye girince sıkı koşullara <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/barzani11.jpg" align="right" vspace="5">bağlandı

RADİKAL

Türkiye ve Irak`ın PKK`ya karşı ortak mücadele amacıyla imzalamak istediği `Terörle Mücadele İşbirliği Anlaşması` bir kez daha `sıcak takip` maddesine karşı çıkan `Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi` lideri Mesud Barzani`nin müdahalesiyle sıkı koşullara bağlandı. Ankara`ya gelen Irak İçişleri Bakanı Cevad Bolani ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay`ın anlaşmayı dün sabah 10.00`da imzalayacağı bilgisi verilmesine karşın pazarlıklar geç saatlere kadar sürdü. Tıkanıklıkta Barzani`nin, Bağdat aracılığıyla Bolani`ye gönderdiği İmzalasanız da imzalamasanız da PKK`ya karşı anlaşma uygulatmayız mesajı etkiil oldu.

Bolani ve beraberindeki heyet, Irak Başbakanı Maliki`nin ziyaretinde imzalanması kararlaştırılan işbirliği anlaşması için önceki gün Ankara`ya gelmişti. Bolani, Ankara`daki temasları sırasında İçişleri Bakanı Beşir Atalay`la da görüşmüştü. Irak`taki son görüşmeler ve PKK terörüne karşı alınacak önlemlere ilişkin heyetler arasındaki görüşmeler sürerken, Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Aydın Halid, Türkiye ile Irak sınırının ortak korunacağını ve bunun bir anlaşma ile garanti altına alınacağını açıkladı.

Bolani: Sert fırça yedik

Daha önce Maliki`ye yaptığı gibi Bolani`yi de yakın markaja alan Barzani, Türkiye ile Irak`ın imzalamak istediği anlaşmadaki `PKK terör örgütüdür` tanımının yer aldığı ve yakalanan PKK`lıların Türkiye`ye iadesi ile Türkiye`nin sıcak takip yapmasının önünü açacak maddeleri kabul etmeyeceklerini bildirdi. Irak heyeti, Barzani`nin tavrını Dışişleri Bakanlığı`nda sürdürülen pazarlıklarda gündeme getirdi ve Barzani`nin Irak`taki Kürt yönetimini hiçe sayamazsınız, imzalasanız da imzalamasanız da PKK`ya karşı anlaşma uygulatmayız mesajını iletti. Mesajın Irak heyetinde yarattığı sıkıntıyı Iraklı bir diplomat Bolani de biz de sert fırça yedik sözleriyle aktardı.

Türk tarafı bunun üzerine `tartışmalı yasal zemin` yaratılamayacağını vurgulayarak şimdilik Irak`la sınır güvenliğinde ortak hareketi öngören bir anlaşmaya imza koymayı, `ayrıntılı güvenlik anlaşması` için ise görüşmelerin daha ileriki bir tarihte sürdürülmesini istedi.
Ankara ile `doğru düzgün` anlaşma imzalayamayacaklarını anlayan Irak heyeti, Dışişleri`nde yaptıkları görüşmelerin ardından İçişleri Bakanlığı`na geçti. İçişleri Bakanlığı, Pazarlıkları sürdürebiliriz mesajı verdikten sonra Irak heyetini, müzakereleri otelden izleyen Bakan Bolani`nin yanına gönderdi. Bolani ve heyeti, Bağdat`tan Kürt yönetimi, anlaşmada kesinlikle sıcak takip istemiyor mesajı aldı. Bunun üzerine Irak heyeti, akşam saatlerinde Irak`a dönme kararı alırken, Türk heyetleri, Irak`la müzakereleri sürdürme konusunda görüş geliştirdi.

Önceden haber verilecek

Bolani`yi, Swissotel`de ziyaret eden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan 45 dakikalık görüşme sonrasında Gitmiyorlar, Ankara`dalar açıklaması yaptı. İftar öncesinde kameraların karşısına geçen Bolani ise yanında tercümanı olmadan Arapça kısa bir açıklama yaptı. Kısa açıklamayı Türkiye`de görev yapan Arap gazeteciler, İki ülke egemenlik haklarına saygıda kusur etmeyecek. Zaten, Irak`ın sınırlarını kimsenin durduk yerde aşmayacağına inanıyoruz. Görüşmeler sürüyor diye çevirdi.

Iraklı yetkililer daha sonra, anlaşmanın bugün imzalanacağını açıkladı. Bugün imzalanacağı öğrenilen anlaşma, Irak yönetiminin, Türkiye`nin Irak sınırları içinde sürdüreceği olası bir operasyonda önceden haberdar edilmesini kesin bir dille öngörecek. Sıcak takip konusunda, Irak sınırları içinde yapılacak operasyonlarda, Bağdat yönetiminin önceden haberdar edilmesi koşulunun çok açık ve net bir şeklide anlaşmada yer alması ve bir operasyon halinde Bağdat yönetiminin haberdar edilmesi şartı konuldu. Ayrıca, anlaşmada, yerel güçlerle işbirliği yapılması, olası bir operasyonun yöre halkına zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi, Türkiye`nin istediği PKK`nın aranan isimleri konusunda her türlü yardım ve bilgi akışının sağlanması, tüm işbirliğinin uluslararası hukuk çerçevesinde kalması gibi maddeler yer alacağı belirtildi.

Saddam döneminde rafa kaldırıldı

Ankara, Saddam döneminde rafa kaldırılan ikili güvenlik anlaşmalarının devreye sokulmasını ve Türkiye`nin `gerektiğinde müdahalesi`nin `tartışmasız yasal` sayılmasını istiyor. Bu anlaşmaların ilki olan 1926 tarihli Ankara anlaşması, saldırı hallerinde Türkiye`nin Irak`ta 75 kilometre derinliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturabileceğini` hükme bağlıyordu. Türkiye, ayrıca, 1989`daki hukuki ve adli işbirliği sözleşmesinin geçerli sayılmasını, böylece PKK`lıların iadesinin kolaylaştırılmasını istiyor.

 

Hisse Başarıyla eklendi