Tahvil Bono İhracı Özendirilmeli

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Özel sektör bono ve tahvil ihraçlarının gelişmesi için ihracatçı firmaların tahvil ve bono ihraç maliyetinin banka kredilerine göre kabul edilebilir bir düzeyde olmasını sağlayan bir ekonomik ortamın yaratılmasının önemli olduğu bildirildi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından 23 bankadan alınan görüş ve önerilerle Özel Sektör Bono ve Tahvil İhraçları konulu bir rapor hazırlandı. Uygulanan ekonomik programın mevduat, menkul kıymetler ve diğer finansal araçlara olan talebi artırmasının beklendiği belirtilen raporda, özel sektör bono - tahvil arz ve talebinin de gelişmelerden olumlu yönde etkileneceğinin düşünüldüğü ancak bu konuda henüz önemli bir gelişmenin olmadığı kaydedildi.


FİNANSAL ARAÇLAR TALEP ARTACAK;

Raporda, enflasyonla mücadele programının kararlı uygulanması halinde, tüm sektörler gibi mali sektörün de olumlu etkileneceğ ifade edildi. Raporda,
Programın mevduat, menkul kıymetler ve diğer finansal araçlara olan talebi de artırması beklenmektedir. Bu arada, uzunca bir süredir mali araçlar arasında çok düşük bir paya sahip olan özel sektör bono ve tahvil arz ve talebinin de gelişmelerden olumlu yönde etkileneceği düşünülmektedir. Ancak, bu konuda henüz önemli bir gelişme olmamıştır denildi. Raporda, özel sektör bono ve tahvil ihraçlarının gelişmemesinin nedenleri de, kamu sektörünün son yıllardaki yoğun borçlanmasına neden olan ekonomik ortam, talep yetersizliği, maliyet artışına neden olan vergi ve diğer yükler, SPK`ya yapılan başvurudan, tahvilin ihracına kadar olan sürenin uzunluğu ve prosedürün yoğunluğu ile kredi derecelendirme kuruluşlarının eksikliği olarak sıralandı.


ÖZENDİRİCİ DÜZENLEMELER YAPILMALI;

Raporda, bankaların görüş ve önerilerine göre, özel sektör bono ve tahvil ihraçlarının gelişmesi için ihraççı firmaların tahvil ve bono ihraç maliyetinin banka kredilerine göre kabul edilebilir bir düzeyde olmasını sağlayan bir ekonomik ortamın önemine dikkat çekildi. Bu araçların maliyetini artıran para - fiskal yüklerin azaltılması gerektiği kaydedilen raporda, prosedürün basitleştirilmesi ve hızlandırılması, halka açık şirketlere özendirici düzenlemelerin yapılması, organize olmuş ikinci el piyasasının oluşturulması, özel emeklilik sisteminin hukuki altyapısının tamamlanarak, özel emeklilik fonlarının hızla oluşturulmasının da gelişmede etkili olacağı dile getirildi. Raporda, kurumsal yatırımcılar için teşvik mekanizmalarının bulunması, sosyal güvenlik kuruluşlarının portföylerinde bu borçlanma araçlarını bulundurmalarının önündeki engellerin kaldırılması, sigorta şirketlerinin finansman bonosuna yatırım yapmalarını teşvik edecek şekilde Hazine ile ortak çalışmaların yapılmasının da önem taşıdığı bildirildi.


İhraççı tanıtımlarına özen gösterilerek, kendilerine duyulan güvenin artırılmasının da önemli olduğu belirtilen raporda, şu önerilere de yer verildi: Yatırımcılara özel sektör tahvil bonoları tanıtılarak bu araçlarla ilgili belirsizliklerin yok edilmesi, icra, iflas, tasfiye hallerinde bu ürünlerin alacak sıralarının daha önlere getirilmesine yönelik düzenlemenin yapılması. Erken itfa koşulunun 4 yıldan kısa vadeli tahvilleri de kapsayabilmesinin sağlanması, 2 - 7 yıl vadeli çıkarılabilen hisse senedi ile değiştirilebilir tahvillerde değiştirmenin iki yıldan önce de yapılabilme tercihinin tasarrufçuya sunulması, KOBİ`lerin finansman sorunundan kurtarılmaları ve sermaye piyasalarından da pay alabilmeleri için sadece KOBİ hisse senetlerinin alınıp satıldığı bir piyasanın oluşturulması. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi