Süt de Avrupa`nın Tekelinde

02.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Türkiye`deki 3 bin 762 süt işletmesinin üçte ikisinin ilkel``, geri kalanlarının yarı modern olduğu ve büyük bölümünün teşviklerden yararlanamadığı bildirildi. Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından hazırlanan ``Süt ve Süt Mamülleri`` başlıklı raporda, ülkemizdeki 3 bin 762 süt işletmesinin sadece üçte birinin yarı modern olduğu belirtildi.


Bu işletmelerden 2 bin 455`inin teşviklerden yararlanmayan ve ilkel koşullarda çalışan imalathaneler olduğu kaydedilen raporda, ``Bugün ülkemizde modern süt fabrikası olarak gösterilecek tesis sayısı son derece sınırlıdır. Çünkü bu tür işletmelerin yıllık süt işleme kapasitesi 450 bin tondur. Bu rakam yıllık süt üretiminin sadece yüzde 5.3`üne eşdeğerdir`` denildi. Türkiye`de kişi başına süt tüketiminin de son derece yetersiz kaldığı vurgulanan raporda, ülkemizde süt üretiminin 10 milyon ton dolayında olduğu ve kişi başına 150 litre düştüğü kaydedildi. Raporda, Avrupa ülkelerinde kişi başına yıllık süt tüketiminin 600 ile 700 litre arasında değiştiği hatırlatıldı.


Türkiye`de, yakın gelecekte de süte ciddi bir talep beklenmediği belirtilen raporda, süt ve ürünleri arzının artırılması için acil önlemler alınmasının şart`` olduğu bildirildi. Dünyada sütün yüzde 36`sının Avrupa Birliği`nde, yüzde 22`sinin Bağımsız Devletler Topluluğu`nda, yüzde 18`inin ise Kuzey ve Orta Amerika`da üretildiği kaydedildi. Gelişmiş ülkelerde hayvancılık ve bakım tekniklerinin ilerlemesi nedeniyle hayvan başına süt üretiminin her yıl yüzde 1-3 oranında artış gösterdiği belirtilen raporda, buna karşın gelişmekte olan ülkelerde, tam tersine üretimin düştüğü ifade edildi. (FİNANSAL FORUM)


 

Hisse Başarıyla eklendi