Standard & Poor's Rusya'yı 'çöp'e attı

27.01.2015 - 09:29 | Son Güncelleme :

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Rusya'nın kredi notunu bir kademe indirdi

https://i.bigpara.com/i/55big/standard_poors_650_6.jpg
<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard_poors_650_8.jpg">

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Rusya'nın kredi notunu bir kademe indirerek 10 yıldır ilk defa yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdü.

Rusya ekonomisinin zor bir döneme girdiğini dün yaptığı açıklamada belirten S&P, kredi notunu BBB-'den BB+'ya düşürürken, petrol fiyatlarındaki gerileme ve Batılı ülkelerin Ukrayna nedeniyle uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ekonomik büyüme görünümünün bozulduğunu belirtti.

Not indirimi, yatırım yapılabilir seviyenin altındaki varlıklara yatırım yapamayan emeklilik fonları gibi büyük yatırımcıları Rus borçlanma senetlerinden caydıracağı için ülkenin borçlanma maliyetlerinin yükselmesine yol açabilir.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Reuters'in haberine göre; Rusya'ya şu anda yatırım yapılabilir düzeyin en alt seviyesinde not veren diğer kredi derecelendirme kuruluşları da S&P'nin izinden gider ve ülkedeki ekonomik kriz daha da derin bir hal alırsa durumun Devlet Başkanı Vladimir Putin için de siyasi yansımaları olabilir.

Ruble not indiriminin ardından dolar karşısında yüzde 6'nın üzerinde değer kaybederken, dolar/ruble kuru dün 68.65 düzeyine kadar yükseldi. Yatırımcı endişelerinin bir göstergesi olan Rusya'nın borçlarını iflasa karşı sigortalamanın maliyeti de yükseliş kaydetti.

S&P Aralık ayı ortasında yaptığı açıklamada ekonomideki zayıflama ve parasal esnekliğin azalmasını gerekçe göstererek Rusya'nın kredi notunu Ocak ortasından itibaren yatırım yapılabilir düzeyin altına indirebileceğini belirtmişti.
 

Hisse Başarıyla eklendi