SSK`da Kararname Krizi

14.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, yetki yasasının iptalinden kısa bir süre önce imzaladığı ve sosyal güvenlik sistemini yeniden düzenleyen dört kanun hükmünde kararname (KHK) Sosyal Sigortalar Kurumu`nda (SSK) yeni bir krizin nedeni oldu. KHK`ların iptal edilmeleri olasılığı karşısında `acele` edilmesi, işlere `şeytan karışmasına` yolaçtı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan`ın, `başkanlık` haline getirdiği SSK`da, Yönetim Kurulu`na `by-pass` yaparak, yeni bir kadrolaşmaya gitme girişimi, kurumda kriz yarattı. FP`nin önümüzdeki günlerde kararnameleri Anayasa Mahkemesi`ne götürme hazırlıkları, SSK`daki yeniden yapılanma yolundaki girişimleri aksattı.

31 kadroya görevlendirme

4 Ekim 2000 tarihinde yürürlüğe giren kararnameler uyarınca Sigorta ve Sağlık İşleri Genel Müdürlükleri biçiminde ikiye ayrılan kurumda, ilk olarak 11 kişi `şahsa bağlı kadro`ya kaydırılarak, görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu kadrolar da dahil olmak üzere, SSK Başkanlığı`na 7, Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü`ne 12, Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü`ne de 12 olmak üzere toplam 31 kadroya görevlendirme işlemi yapıldı.

Bu çerçevede SSK Yönetim Kurulu`na genel müdürlük görevlerine getirilen iki üye daha katılmış oldu. Bu görevlendirmeler üzerine, önceki gün yapılan Yönetim Kurulu toplantısı da, önümüzdeki haftaya ertelendi. İşveren, işçi ve emekli temsilcileri, müşterek kararnameyle atama yerine, görevlendirme yapılmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, toplantının ertelenmesini istediler.

Kararnamede daire başkanı ve üzerindeki kadrolara müşterek kararname ile atama yapılması öngörülmesine karşın, dolu olan kadrolara başka kişilerin görevlendirilmesinin hukuken geçerli olmadığı ileri sürüldü.

SSK Genel Müdürlüğü`nün kararnameyle Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı`na dönüşmesiyle birlikte, 9 Ekim 2000 tarihinde kurumda yayımlanan bir genelge ile SSK Genel Müdür Vekili Demirhan Atasoy, Sosyal Sigortalar Kurumu Başkan Vekilliği`ne getirildi. Bu genelgeyle Sigorta Primleri Takip ve Tahsilat Daire Başkanıolan Selahattin Kızıldere, Sigorta Genel Müdür Yardımcısı olarak görevlendirildi. Bakan Okuyan`ın Yalova Lisesi Müdürlüğü`nden kuruma transfer ettiği Genel Müdür Yardımcısı Hamit Mürseloğlu da, Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü`nde vekâleten görevlendirildi. Ancak, bu arada Selahattin Kızıldere`nin, kararnamede genel müdürlük için öngörülen 4 yıllık yükseköğrenim şartını taşımadığı fark edildi. Bu ortaya çıkınca, bir başka genelge yayımlanarak, `teknik nedenler` gerekçesiyle görevlendirmelerde yeniden düzenleme yapıldı. Kızıldere, tekrar eski görevine dönerken; onun yerine daha önce Ekonomik Analiz Daire Başkanı olan Nazmi Güllayipoğlu Sigorta İşleri Genel Müdür Vekilliğine getirildi. (RADİKAL)
 

Hisse Başarıyla eklendi