SSK borcu ciroya göre ödenecek

22.07.2003 - 09:05 | Son Güncelleme :


IMF`nin üzerinde durduğu SSK ve Bağ-Kur`un 14.5 katrilyonu bulan alacaklarına Brezilya modeli geliyor. Esnek prim tahsilatıyla 10 milyar dolarlık ödeme bekleniyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam`ın ısrarla üzerinde durduğu sosyal güvenlik reformunda önemli bir adım atılıyor. SSK ve Bağ Kur`un idari yapısını düzenleyen kanunun yanı sıra birikmiş prim borçlarının tahsilinde yeni bir model getiriliyor.

Moghadam`ın, Genel af, sosyal güvenlik sistemini bozuyor. Bunun yerine mükelleflerin ödeme gücüne göre bir yöntem bulunmalı yönündeki uyarısı karşısında, sosyal güvenlik kuruluşlarının 14.5 katrilyon lirayı bulan prim alacaklarına neşter vuruluyor.

IMF DİRENİYOR
IMF`nin, Türkiye`ye önerdiği Brezilya modeli, Brezilya eski Maliye Bakan Yardımcısı Everard Meciel tarafından, Maliye ve Çalışma Bakanları ile Hazine Müsteşarlığı uzmanlarına ayrı ayrı anlatıldı. Brezilya modelinin, esnek prim tahsilatı üzerine kurulduğu ve zamana yayılarak uygulandığı belirtildi.

Moghadam, 5. gözden geçirme çalışması sonrasında yapılan ortak basın toplantısında, SSK ve Bağ-Kur`un prim alacaklarının yeniden yapılandırılması konusuna da değindi ve şunları söyledi

Görüşmelerin önemli noktalarından birini de yapısal reform çalışmaları kapsamında yer alan çalışmaların hızlandırılması oluşturdu. Bu kapsamda en önemli hususlardan biri sosyal güvenlik mevzuatı idi.

Sosyal güvenlik reformunda en temel nokta ise bu alanda birikmiş prim borçlarının nasıl tahsil edileceği konusu oldu. Reformun temel unsurları üzerinde bir mutabakata varıldı.

Bağ-Kur`un mükellefine mektup var
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SABAH`a yaptığı açıklamada, Brezilyalı uzmanların, birikmiş prim alacaklarının tahsilatını hızlandıran bir model anlattıklarını belirtti ve şu bilgiyi verdi

Mükelleflerin ödeme gücüne göre prim borçlarının takside bağlanması ve satış hasılatına göre kesinti yapılması belki kurumsal yapısı gelişmiş şirketler için geçerli olabilir ve uygulanabilir. Ancak Bağ-Kur`lu için bu çok zor. Bağ-Kur`da kağıt üstünde 10.5 katrilyon lira alacağımız gözüküyor ama birçok kişi-Bağ Kur`lu olduğunu bile bilmiyor. İşyeri açarken mecburen Bağ-Kur`a kayıt olmuş, bir daha da kuruma uğramamış çok insan var. O nedenle tek tek mükelleflere yazı gönderip, borçlarını hatırlatacağız. Bağ-Kur`a 5 yıl prim ödememiş olanların ilişkisini keseceğiz, borçlarını terkin edeceğiz.
 

Hisse Başarıyla eklendi