SPK Kararları

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

THY özelleştirmesiyle iilgili Sermaye Piyasası Kurulu Kararları açıklandı


-Thy`nin Yüzde 51`ini Devralacak Alıcıya, Şirketin Diğer Ortaklarına Çağrıda Bulunma Zorunluluğundan Muafiyet Getirildi -2001 Yılı İçin Asgari Yatırım Fonu Başlangıç Tutarı İle Yatırım Ortaklıklarının Başlangıç Sermayesi 830 Milyar Lira Olarak Belirlendi

ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - Türk Hava Yolları (THY) Anonim Şirketi paylarının yüzde 51`ini devralacak olan alıcıya, şirketin diğer ortaklarına çağrıda bulunma zorunluluğundan muafiyet getirilmesi kararlaştırıldı. Sermaye Piyasası Kurulu`nun (SPK) bu haftaki bülteninde yer alan bilgiye göre, Kurul, THY`nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na ait olan ve şirket sermayesinin yüzde 51`ine tekabül eden paylarının blok satış yöntemi ile satılması durumunda, alıcıya şirketin diğer ortaklarına çağrıda bulunma zorunluluğundan muafiyet getirilme kararı verdi. Bunun için, hisse devrinin paylarının, mülkiyetinin devrinden önce yeter sayı ile toplanacak olan şirket genel kurulunca onaylanması şartı aranacak. Kurul bu hafta ayrıca, Global Menkul Değerler A.Ş`nin yeni ortaklık yapısını da onayladı. Buna göre, yeni ortaklık yapısında Mehmet Kutman`ın pay tutarı, yüzde 0,25`den yüzde 0,26`ya çıkarılırken, Kleinwort Benson, yeni ortaklık yapısında yer almadı. Bu hafta, Analiz Bağımsız Denetim ve Mali Müşavirlik Limited Şirketi`nin bağımsız denetleme kuruluşları listesine alınması kararlaştırılırken, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş`nin İstanbul Kalamış`da şube açmasına izin verildi.

-YENİ YILDA YAPILACAK BAŞVURULAR-

Kurul`un bu haftaki bülteninde yer alan duyuruda ise, Kurul`a 2 Ocak 2001 tarihinden itibaren yapılacak başvurular için geçerli olmak üzere alınan kararlar da açıklandı. Buna göre, asgari yatırım fonu başlangıç tutarı 830 milyar lira, gayrimenkul yatırım ortaklığı kuruluş ve dönüşümünde aranan asgari ödenmiş/çıkarılmış sermayenin 2,2 trilyon lira, lider girişimci gerçek kişilerin yıllık brüt gelirlerinin asgari 220 milyar lira, toplam menkul ve gayrimenkul varlıklarının vergiye dahil esas değerinin 2,2 trilyon lira olması gerektiği bildirildi. Ayrıca, risk sermayesi yatırım ortaklığı kuruluş ve dönüşümünde aranan asgari ödenmiş-çıkarılmış sermayesinin 1,1 trilyon lira, yabancı yatırım fonu paylarının tahsisli olarak satılabileceği gerçek ve tüzel kişilerin sahip olması gereken asgari sermaye piyasası aracı tutarı ise 530 milyar lira olması gerekecek. Yatırım ortaklıklarının başlangıç sermayesi ise 830 milyar lira olarak belirlendi.
 

Hisse Başarıyla eklendi