SPK Denetime Hazırlanıyor

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Sermaye Piyasası Kurulu aracı kurumlara baskın denetim yapacak. Özellikle kredili işlemler mercek altına alınacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) piyasalardaki son gelişmeler üzerine aracı kurumları baskın denetime hazırlanıyor. Bir ay geçikmeli olarak 10 Kasım`da atanan ve geçtiğimiz haftalarda yemin ederek görevlerine başlayan SPK`nın yeni yönetiminin, başkanın Maliye Bakanlığı kökenli olması nedeniyle denetimlerde çok titiz hareket etmesi bekleniyor.


USULSÜZ İŞLEME CEZA;

SPK, 17 Ocak`ta yaptığı baskın kredi denetiminde de, yetkileri olmadığı halde kredili işlem yapan aracı kurumların faaliyetlerini geçici olarak durdurmuş, aracı kurumlara verdikleri usulsüz kredileri kapatmaları için süre vermişti. Usulsuz işlemleri tespit edilen kurumlara da para cezası yağdırmıştı.


ANAPARLAR ERİDİ;

Borsada yaşanan son düşüşle yatırımcıların büyük zarara uğraması, özellikle kredili işlem yapanların anaparalarının erimesi, yatırımcıların yanı sıra aracı kurumların da riskini iyice artırdı. Kredili işlem yapanların yanı sıra açığa satış yapanlar nedeniyle de piyasa büyük zarara uğramış durumda. Şirket kaynaklarını kullanarak işlem yapan aracı kuruluş sahibi ya da yöneticilerinin de büyük kayıplara uğramasının, piyasada denetimi zorunlu hale getirdiği öne sürülüyor. Son aylarda birçok hisse senedinin sırasının kapanması hatta endekslerden çıkarılmasının da yatırımcıları güç durumda bırakmıştı.Gelirlerinin azalması nedeniyle özellikle kredili işlemlerde mevzuata aykırılıkların ve usulsüzlüklerin arttığını söyleyen borsa uzmanları, mali yapıları zayıflayan aracı kurumların mercek altına alınabileceğini ifade etti. SPK tarafından aracı kurum nezdinde yapılacak olan denetimlerde, kredili işlemler başta olmak üzere sermaye yapısı, özkaynakları, likidite durumu, gelir-gider dengesi gibi konuların da incelenmesi bekleniyor. (RADİKAL)

 

Hisse Başarıyla eklendi