SPK`dan Halka Açık Anonim Şirketlerinin nakit kar payı dağıtım zorunluluğu kararı

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Hisse Senetleri İmkb`de İşlem Gören Halka Açık Anonim Ortaklıkların 2000 Yılı Faaliyetlerinden Elde Ettikleri Dağıtılabilir Kar İçin, Nakit Kar Dağıtımı Zorunluluğu Getirilmemesi Kararlaştırıldı.


ANKARA (A.A) - 22.12.2000 - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) işlem gören halka açık anonim ortaklıkların 2000 yılı faaliyetlerinden elde ettikleri kar için, nakit kar dağıtımı zorunluluğu getirilmemesine karar verdi. SPK`nın haftalık bülteninde yer alan duyuruda, Kurul, bir önceki döneme ilişkin temettü dağıtımını gerçekleştirmeden, nakit karşılığı sermaye artırımı yapan ve artırımı temsil eden hisse senetleri Borsa`da eski ve yeni şeklinde iki ayrı sırada işlem gören şirketlerden 2000 yılında elde ettikleri kardan temettü dağıtmak isteyenlere ise ilgili tebliğ çerçevesinde hesaplayacakları dağıtılabilir karın en az yarısı tutarında, birinci temettüden nakden dağıtım zorunluluğunun getirilmesini kararlaştırdı. Kurul, ayrıca idari para cezaları hakkında Kurul tarafından izlenecek prosedüre açıklık kazandırmak üzere, SPK düzenlemelerine aykırılığı tespit edilen tüzel veya gerçek kişilerden, daha önce Kurul düzenlemelerini ihlal etmediği tespit edilenlerin, bir defaya mahsus olmak kaydıyla mevzuata uyum konusunda dikkatinin çekilerek, uyarılabileceğine karar verdi. Daha önce aynı veya benzer nitelikteki SPK düzenlemelerini ihlal ettiği tespit edilenler veya Kurulca gerekli görülenler hakkında ise ilgili kanun uyarınca, idari para cezası verilmesi için işlem tesis edilecek.

-HALKA ARZDA ORAN TESPİTİ-

Kurul, mevcut hisse senetlerinin halka arz yoluyla satışında ve halka açık olmayan ortaklıkların hisse senetlerinin sermaye artırımı yoluyla satışında, halka arz edilecek hisse senetlerinin nominal sermayeye oranının tespiti için öngörülen miktarları, yeniden değerleme oranı dikkate alınarak yeniden belirledi. Buna göre, 750 milyar liralık nominal sermaye tutarı 1 trilyon 800 milyar lira, 1.5 trilyon liralık sermaye tutarı da 3 trilyon 600 milyar lira olarak dikkate alınacak. Kayıtlı sermaye sistemine geçiş için belirtilen 100 milyar liralık asgari başlangıç sermayesi tutarı 765 milyar lira olarak, ihraçcıların muafiyet şartlarına ve kurul kaydından çıkarılmalarına ilişkin esaslar tebliğinde öngörülen, halka açık anonim şirketler için öngörülen 50 milyar liralık bağımsız denetim, ilan ve kar dağıtımı muafiyetine ilişkin asgari aktif toplamı tutarı 1 trilyon 400 milyar lira olarak alınacak. Hisse senedi dışındaki menkul kıymat ihraçcıları için öngörülen 50 milyar liralık aktif toplamı tutarı, 1 trilyon 400 milyar lira ve 10 milyar liralık halka arz tutarı 265 milyar lira, halka açık anonim ortaklıkların kurul kaydından çıkarılmaları için gerekli 2 milyar liralık asgari aktif toplamı tutarı da 55 milyar lira oldu. Tahvil, hisse senedi gibi sermaye piyasası araçlarının halka arz yoluyla satışında, talep toplama veya borsada satış yöntemlerinden birinin uygulanabilmesi için öngörülen 250 milyar liralık asgari aktif toplamı tutarı ise 2 trilyon lira olarak dikkate alınacak. (Devam edecek) (KUM-MTN)


 

Hisse Başarıyla eklendi