S&P`den Türkiye`ye bir iyi, bir kötü haber!

16.05.2013 - 12:09 | Son Güncelleme :

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını, ancak enflasyon risklerinin ise öne çıktığını söyledi...

https://i.bigpara.com/i/55big/standard_poors_2.jpg

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/standard-poors.jpg">Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını, ancak enflasyon risklerinin ise öne çıktığını söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor`s, Türkiye`nin ekonomik büyümesi toparlanırken, Merkez Bankası tanıdık ikilemlerle karşılıyor başlığı taşıyan raporunda, ekonomnin 2012`deki daha yavaş performansının ardından sürdürülebilir bir toparlanma yoluna girdiğini söyledi.

Türkiye`nin ihracat pazarındaki payını son 10 yılda Orta Doğu ve Kuzey Afrika hızlı büyüyen ülkelere genişlettiği göz önünde bulundurulduğunda küresel ticaret trendlerinin Türkiye`nin ekonomisini desteklemesi gerektiğini belirten S&P, diğer tarafta özel tüketim ve sabit getirili yatırımların da bu ve önümüzdeki yıl geri sıçrayacağını öngördü.

Standard&Poor`s`ın Gelişen Piyasalar başekonomisti Jean-Michel Six, Türkiye`nin Avrupa dışındaki temel ihracat pazarındaki güçlü büyüme, tüketici taleplerindeki iyileşme beklentileri ve sağlam yatırım büyümesi GSYH`nin bu ve önümüzdeki yıl yüzde 4 büyümesine yardımcı olacaktır dedi.

Öte yandan bu olumlu gelişmelere rağmen, başta Japonya olmak üzere G7 ülkelerinin devam eden genişlemeci para politikaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nı zorlayabilir. Güçlü sermaye akışının, önceki yıllarda olduğu gibi varlık fiyatlarını sıçratabileceğine dikkat çeken S&P, talepteki güçlü büyümeyle birlikte cari açığın bu yıl GSYH`nin yüzde 7`sine tırmanabileceğini öngördü.

Reyting ajansı, bu şartlar altında merkez bankasının büyüme talebi ve parasal istikrarı dengelemekte zorlanabileceği belirtti.

Raporda Karmaşık küresel finansal ortamında, merkez bankası büyük ihtimalle 2013`ün büyük kısmında gevşek politika tutumunu sürdürecek ve 2014`te normalleşme sürecine girmeden sıcak para akışının etkisini sınırlamak için döviz rezerv katsayılarını kullanmaya devam edecektir ifadelerini kullanan Six, Merkez bankasının 2014`ün başından önce politika faizini artırmasını beklemediklerini söyledi.

S&P`nin raporunda, gelişmelerin sonucunda 2009 ve 2010 yılları hariç 2006`dan bu yana her yıl merkez bankasının hedefinin üzerinde gerçekleşen enflasyonun bu yıl da hedefi aşmasını beklediklerini ifade etti.

 

Hisse Başarıyla eklendi