Söylemez: Program son yaşanan krizde ağır yara aldı

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


-Dyp Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez: -Program Son Yaşanan Krizde Ağır Yara Aldı. Hedefler Acilen Revize Edilmeli -Devlet Eski Bakanı Yaman Törüner: -Ben Hala Programa Güveniyorum

İSTANBUL (A.A) - 20.12.2000 - DYP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ufuk Söylemez, ekonomik programın son yaşanan krizde ağır yara aldığını belirterek, Programın hedefleri acilen revize edilmeli. Büyük bir onarıma ihtiyaç var ama bu zihniyetle, bu ekiple olmaz dedi. Finans Yöneticileri Vakfı tarafından düzenlenen Ekonomimizdeki Son Gelişmeler ve 2001`e Bakış konulu toplantıda konuşan Söylemez, krize müdahalede geç ve yetersiz kalındığını belirtti. Uluslararası Para Fonu`nun (IMF) bu tür programları dünyanın birçok ülkesinde defalarca uyguladığını ve bu tür programların hep sınıfta kaldığına işaret eden Söylemez, IMF`nin Türkiye`ye şaşı baktığını söyledi. Söylemez, Kriz bağıra bağıra geldi ülkeye. Dünyanın gördüğünü kendimizden mi saklayalım? 10 milyar dolar cari açık var. Siz ihracatı öldürür, Türkiye`yi ithal araba cennetine çevirirseniz, sürdürülebilir bir büyümeyi nasıl sağlarsınız? diye konuştu. Ufuk Söylemez, Opel, Türkiye`de fabrika kapatırken, 10-11 banka fona devredilirken programın başarılı görülemeyeceğini ifade etti. Kimse programa tozpembe demesin diyen Söylemez, yılın başından beri iyimserlik havası estiren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği`nin (TÜSİAD) U dönüşü yapmasını da eleştirerek, Türkiye`deki sivil toplum örgütleri ve finans kesiminin programın eksik ve yanlışlarını tartışmadığını ileri sürdü. Ufuk Söylemez, Program ağır bir yara aldı. Program hedefleri acilen revize edilmeli. Büyük bir onarıma ihtiyaç var ama bu zihniyetle, bu ekiple bunun mümkün olmayacağını söylüyorum dedi.

-BU KIŞ ZORLU GEÇECEK-

Söylemez, Bu kış Türkiye açısından çok zorlu geçecek. Ama kimse Türkiye`yi alternatifsiz bırakmaya kalkmasın. Alternatif çıkar, yegane alternatif millettir diye konuştu. IMF reçetesinin yan etkileri konusunda hiçbir önlem düşünülmediğini belirten Söylemez, yurtdışı kredilere garanti verilmesinin de yasal dayanağı bulunmadığını kaydetti. Ufuk Söylemez, enflasyon ve bütçe hedefinin tutma ihtimalinin yüzde 10 bile olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: Çözüm arz yanlısı ekonomiye geri dönmekte. IMF ile yeniden masaya oturulmalı. Ekonomi yönetiminin, mümkünse hükümetin değişmesini istiyorum. 1994 krizi 1 yılda çözüldü, çünkü arz yanlısı tedbirler alındı. Söylemez, yıl sonunda enflasyonun yüzde 40 olacağını, ancak yapılan fedakarlıklar göz önüne alındığında bunun düşük sayılamayacağını ifade etti.

-TÖRÜNER-

Devlet eski Bakanı Yaman Törüner de finans sektöründe yaşanan krizin en önemli sonucunun kurulmakta olan güvenin yeniden bozulması olduğunu, ancak programa hala güvendiğini belirtti. Törüner, Enflasyonla mücadele programı şimdiye kadarki en iyi program. Siyasiler destek olursa bunun devam edeceğini düşünüyorum. Ama hiçbir siyasi de çıkıp programa destek olmadı. Program bürokratların elinde kaldı dedi. Son yaşanan krizin likidite ve para arzının karıştırılmasından kaynaklandığını ifade eden Törüner, 2001 yılında program yeniden rayına oturacak. Güvenin yeniden sağlanması için 6 ay süre geçecek. Faizlerde düşme, Borsa`da yeniden yükselme yaşanacak. Büyüme hızı 3.2`lerde kalacak. Cari açık GSMH`nın yüzde 5`inden yüzde 3.8`ine düşecek. Bu yıl tüketici fiyat endeksinin yüzde 40, 2001 yılında yüzde 23 olacağını tahmin ediyorum. Yaman Törüner, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nın (TCMB) 1-8 Aralık tarihli bilançosuna göre, kriz sırasında TCMB`den Hazine`ye kredi verildiğini, TCMB`nin kamu kuruluşlarından döviz talep ettiğini, durumu kötüleşen bir veya birkaç bankanın kurtarıldığını, TCMB kasasından çıkan paranın 6.5 milyar dolar olduğunu ve halkın da dövize hücum etmediğini kaydetti.
 

Hisse Başarıyla eklendi