Sosyal Güvenlik Kurumu yasalaştı

17.07.2003 - 09:07 | Son Güncelleme :

Yasayla kurulması öngörülen Sosyal Güvenlik Kurumu, SSK, Bağ-Kur ve İş-Kur arasında koordinasyon sağlayacak


Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilatı Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasayla kurulması öngörülen Sosyal Güvenlik Kurumu; SSK, BAĞ-KUR ve İŞKUR arasında koordinasyon ve sosyal güvenlik alanlarındaki uygulamalarında norm ve standart birliği sağlamak, aktüeryal hesaplarını incelemek, mali işlem ve tabloları izlemek, ortak veri tabanı oluşturulmak amacıyla çalışmalar yapacak.

Yasayla, sosyal güvenlik politikalarını belirlemek ve bunların gerçekleştirilmesi için alınacak önlemleri kararlaştırmak üzere Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu oluşturulacak. Bazı bakanlık ve kamu kurumlarından temsilcilerin görev alacağı kurul, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında toplanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na bağlı olarak faaliyet gösterecek Sosyal Güvenlik Kurumu`nda bir başkan, iki başkan yardımcısı ve dört daire başkanlığı bulunacak. Kurum, SSK, BAĞ-KUR ve İŞKUR`un mali işlem ve tablolarına ilişkin sonuçları dört ayda bir kamuoyuna açıklayacak.

Bakan veya bakanlık müsteşarı başkanlığında oluşturulan Çalışma Meclisi yılda en az bir kez toplanacak. Çalışma Meclisi`nde bakanlık ve sosyal güvenlik kurumlarından temsilcilerin yanı sıra işveren sendikalarından üç, işçi ve kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarından birer kişi yer alacak. Ayrıca TESK ve TİSK de Çalışma Meclisi`ne üçer temsilci ile katılacak.

Yasa, 1960 yılında çıkarılan bir yasayla kurulan Yakın ve Ortadoğu Çalışma Eğitim Merkezi`nin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezine dönüştürülmesini öngörüyor. (A.A.)
 

Hisse Başarıyla eklendi