Son Dakikada Bill Clinton Devreye Girdi

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Amerika`nın Atina Büyükelçisi Burns, Clinton`ın isteğiyle Yunanistan Dışişleri Bakanı Papandreu`yu arayıp Türkiye`ye sorun çıkartmayın mesajı verdi
AB ülkeleri Dışişleri Bakanları dün toplantıya girmeden önce Türkiye`nin AB yolundan sapmasından endişe duyan Amerika devreye girdi. Amerika Başkanı Bill Clinton`ın isteği üzerine Amerika`nın Atina Büyükelçisi Nicholas Burns, Brüksel`de bulunan Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu`yu telefonda aradı. Ege ve Kıbrıs sorunlarının Türkiye`nin istediği şekilde KOB`un nihai şeklinde yer almasını isteyen Burns, Papandreu`dan Atina`nın buna karşı çıkmamasını istedi.


TEHLİKEYE ATMAYIN

Burns bu konudaki görüşlerini daha inandırıcı kılmak için de şunları söyledi: Türkiye Müzakerelere katılmam diyerek blöf yapmıyor. Söylediklerinde ciddiler. AB ile ilişkilerini keserlerse, bu hem Türk-Yunan ilişkilerine hem de bölgedeki barışın istikararını tehlikeye atma pahasına yapar. Burns`ün bir haftadan bu yana istediği randevu talebini bir türlü gerçekleştiremeyen Papandreu ise telefonda görüştüğü Burns`e Türkiye`nin blöf yapmadığını biliyoruz. Ancak bulunacak formülde Helsinki ruhuna atıfta hiç bulunulmazsa Atina`nın formülü kabul etmesi olanaksız olur söyledi. Amerika diğer AB üyesi ülkelerine birer mektup yazarak Türkiye`nin isteğinin geri çevrilmemesini istedi.


CARDİFF`TE DE YARDIM ETTİ;

Amerika, Türkiye`nin AB ilişkileri ne zaman ciddi tehlike geçirse her zaman bu türde müdahelelere başvurdu. Bunun en son örneği, Türkiye`nin AB adaylığı için hazırlıkların yapıldığı 1998 Cardiff doruk toplantısında ABD Başkanı Bill Clinton, gece yarısı Yunanistan başbakanı Kostas Simitis`i bizzat aramış ve Yunanistan`ın Türkiye`nin adaylığını veto etmemesi gerektiğini açıkça dile getirmişti. DİPNOT Boğanın boynuzunu yakalamak Bir sorunu topyekün halletmek anlamına gelen Yunanca bir deyim. İyi anlamda kullanılan deyim, Türkiye, AB`ye girer ve bölgede sorun biter anlamında kullanılıyor. (SABAH)

 

Hisse Başarıyla eklendi