Smart altın yumurtluyor

30.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Kriz nedeniyle zor günler yaşayan alman otomotic devi DaimlerChrysler`ın yüzünü Smart güldürdü.


Firmadan yapılan açıklamada küçük otomobilin satışlarında 2000 yılında büyük patlama yaşandığı kaydedildi. Açıklamaya göre Smart`ın 2000 yılıs satışlarında yüzde 26.2 artış kaydedilerek 101 bin adete ulaşıldı. Smart geçen yıl 80 bir adet satmıştı.

DaimlerChrysler yetkilileri böylece 2000 yılı için öngördükleri yüzde 20`lik artışın çok üzerinde bir rakama ulaşıldığını kaydetti. Yapılan yazılı açıklamada 2001 yılı için de yüzde 10`luk artış öngörüldüğü kaydedildi. Smart böylece Avrupa küçük otomobiller piyasasında yüzde 21`lik payla Volkswagen Lupo`dan sonra ikinci sıraya yükseldi. Dünyanın en küçük otomobilleri arasında yer alan Smart, bugüne kadar sadece Avrupa pazarında satılıyordu. DaimlerChrysler gördüğü ilgi nedeniyle şimdi Smart`ı Japonya ve ABD`de satışa sunma hazırlıkları yapıyor. DaimlerChrysler yetkilileri Smart`ın böyle giderse 2004 yılında kâr geçeceğini bildirdi. Alman üüretici ayrıca Smart`ın dört kapılı, 180 kmh`ye kadar çıkan süratli modelleri için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.


1.25 milyar $ zarar:

Smart`ın gösterdiği başarılı performansa rağmen DaimlerChrysler üzerindeki kara bulutlar dağılmıyor. Firmanın satışlarının yüzde 15 düştüğüne dair Financial Times`da yer alan bir haber üzerine DaimlerChrysler hisseleri hızlı bir düşüşün ardından 1996 Ağustos`undan beri en düşük seviyesi olan 39.5 dolara kadar geriledi. Aynı haberde Chrysler`in operasyon zararının da son üç ayda 1.25 milyar dolara kadar çıktığı yer alıyordu. (YENİ BİNYIL)

 

Hisse Başarıyla eklendi