Siz yapamazsanız ithal banka gelir

15.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :


Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay, devletin düzenleyici rolünün yanı sıra, özel kesim bankalarının da artık yeni bir dünyada, yeni bir Türkiye`de çalışmayı göze almaları gerektiğini vurguladı. Binay, Eğer bu kurumsallaşmayı sağlayamayacaksak, bu kurumları dışarıdan ithal etmek zorunda kalacağız. Bu durumdan kesinlikle utanmam dedi. Finans Dünyası Dergisi tarafından düzenlenen, Mali Piyasalar ve Kurumlar İçin Yeni Dönem konulu toplantıda konuşan Binay, Biz beceremeyeceksek bankacılık sisteminin Meksika`da, Brezilya`da, Çek Cumhuriyeti`nde, bir ölçüde Macaristan`da olduğu gibi yabancı banka ağırlıklı bir sistem olması, Türkiye`de enflasyonun düşük seviyelerde tutulması, para politikalarının düzgün yürütülebilmesi için önemli bir faktör olacak diye düşünüyorum dedi. Binay, Bu dönemin en önemli eksikliği resmi anlamda ve yaygın bir boyutta kullanabileceğimiz bir vadeli işlemler piyasasının olmamasıdır. SPK Başkanı Doğan Cansızlar ağustos sonu eylül başında bu piyasaların faaliyete geçeceğini bildirdi dedi. Binay, türev piyasalarında en çok dikkat edilmesi gereken hususun ise sağlam teminatlar olduğunu vurgulayarak, aceleye getirmeden, maliyet artırıcı olsa bile türevlerin sağlam teminatlara bağlanması gerektiğini ileri sürdü.

Kurda tam esneklik uygulanamaz
Toplantıda konuşan Macaristan eski Merkez Bankası Başkanı Györg Suranyi ise, kısa vadede hükümetlerin büyümeyi hızlandırabileceğini, herhangi bir hedefe varabileceğini belirterek, bunların suni araçlarla sağlanması durumunda, uzun ve orta vadeli sonuçların ülkeye çok pahalıya patlayacağını ileri sürdü. Suranyi, son altı yılda bir istikrar sağlayabildiklerini belirterek, son 4 yılda Macaristan`ın bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomi olduğunu ve istikrarlı bir büyümeyi sağladığını kaydetti.

Suranyi, tam esnek kur sisteminin hiçbir yerde olmadığını ileri sürerek, tam esneklik sisteminin sabit faiz gerektirdiğini bunun da uygulanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Mali politikalarla gelir politikaları arasında çok iyi bir ilişkinin olması gerektiğine dikkat çeken Suranyi, aksi takdirde sistemin başarılı olmasının mümkün olmadığını ifade etti. Suranyi, Merkez Bankası`nın bağımsızlığı konusuna değinerek, Merkez Bankası`nın yasal özerkliğinin, operasyon açısından bir özerkliği getirdiğini ancak gerçek bir özerklik için yöneticilerin rolünün önemli olduğunu ifade etti. Suranyi, Para politikaları ile gerçek politikaları yönetenler arasında iyi bir ilişki olmazsa, Merkez Bankası ekonomiyi tersine çeviremez diye konuştu.
 

Hisse Başarıyla eklendi